Les vendes del comerç minorista baixen un 4% en 2010 a Balears, 2,3 punts per sobre de la caiguda mitjana nacional


Actualizado 27/1/2011 13:16:13 CET

L'ocupació en el sector ha caigut un 2,3% a les Illes, superior al descens de l'1,3% de tot el país

PALMA DE MALLORCA, 27 gen.. (EUROPA PRESS)

Les vendes del comerç al detall van caure en 2010 un 4% en termes constants a Balears, 2,3 punts per sobre del descens experimentat pel conjunt del país (-1,7%), segons ha informat l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

D'aquesta manera, les més grans caigudes de les vendes minoristes es van donar a Andalusia, Ceuta i Balears, amb retrocessos del 4,2%, 4,1% i 4% respectivament.

Tot i això, hi ha hagut dues comunitats que han registrat lleugers augments: Catalunya, on les vendes han repuntat a una dècima, i Castella i Lleó, on es van incrementar set, segons dades de l'INE difosos aquest dijous.

Durant l'últim mes de l'any, les vendes del comerç minorista han registrat en el conjunt del país i per sisè mes consecutiu signe negatiu (-4,4%), després de la pujada del 0,9% que van experimentar al juny . A Balears el descens és del 5%.

Només les grans cadenes van presentar en 2010 taxes positives, després d'haver incrementat les seves vendes un 1,8%. En les petites cadenes, les vendes han baixat un 3,2%, en les empreses unilocalitzades ho van fer en un 2,1% i en les grans superfícies van retrocedir un 1,9%.

OCUPACIÓ

Durant la passat any l'ocupació en el sector del comerç minorista va disminuir en totes les comunitats autònomes durant l'any passat, excepte a Principat d'Astúries (0,1%), Cantàbria (0,3%) i Castella i Lleó (0,4%). A Balears va acumular un retrocés del -2,3 %, per sobre del conjunt d'Espanya, que ha caigut un 1,3%.

El desembre, l'ocupació ha caigut en el sector un -1,2 %, mentre que a nivell nacional ha caigut quatre dècimes.

DADES NACIONALS

Les vendes del comerç al detall van moderar la seva caiguda en 2010 fins a l'1,7% després d'haver retrocedit més d'un 5% durant 2009 i 2008, anys afectats especialment per la crisi i la desacceleració del consum, segons ha informat l'INE.

Així, es tracta del tercer any en negatiu de les vendes minoristes tot i que la dada del 2010 és la menor caiguda que han registrat en tota la crisi.

Durant l'últim mes de l'any, les vendes del comerç minorista registren per sisè mes consecutiu signe negatiu, al disminuir un 4,4%, més de tres punts per sota de la registrada el novembre, després de la pujada del 0,9% que van experimentar al juny .

Només les grans cadenes van presentar en 2010 taxes positives, després d'haver incrementat les seves vendes un 1,8%. En les petites cadenes, les vendes han baixat un 3,2%, en les empreses unilocalitzades ho van fer en un 2,1% i en les grans superfícies van retrocedir un 1,9%.