L'excap de Carreteres del Consell declara aquest dimecres sobre la construcció d'un temple xinès amb fons públics


Actualizado 26/1/2011 12:08:03 CET

PALMA DE MALLORCA, 26 Ene. (EUROPA PRESS) -

La titular del Jutjat d'Instrucció número 5, Ana San José, interrogarà aquest dimecres en qualitat d'imputat, a partir de les 10.30 hores, a l'ex enginyer en cap de Carreteres del Consell de Mallorca, Francisco Orejudo, qui serà inquirit sobre la construcció d'un habitatge com temple de meditació presumptament amb fons públics destinats a l'execució del desdoblament de la carretera Palma-Manacor, fets que estan sent investigats en el marc de l'anomenat cas Peatge.

Així ho han informat fonts jurídiques a Europa Press, que han precisat que també aquest mateix dia serà interrogat com encausat el cap de terres de Melcior Mascaró, Guillermo Mas, assistit pel lletrat Jaime Campaner. En el seu cas, la seva declaració se centrarà en les investigacions que apunten que obrers que treballaven en l'actual MA-15 van descarregar camions amb terra procedent de les obres en diverses finques, entre les quals hi ha la de l'exdirector insular de Carreteres, Gonzalo Aguiar, qui a més ha estat màxim executiu de Melcior Mascaró -una de les empreses que integraven la UTE encarregada dels treballs-.

Mentrestant, la compareixença d'Orellut, defensat per Gabriel Garcías, tindrà lloc després del registre efectuat a començament de desembre al temple, pertanyent a l'associació Pachi Tanglang i ubicat al municipi de Búger. Els imputats de la causa neguen aquest desviament de diners i defensen que la instal·lació ha estat construïda mitjançant les donacions dels socis.

Precisament, sobre aquests mateixos fets ha estat interrogada el passat 12 de gener com imputada la seva companya sentimental, Mónica Florit, propietària del terreny en el qual ha estat construïda l'edificació i qui va negar el desviament de fons a l'al·legar que l'execució de les obres es va portar a terme amb les aportacions dels socis de l'entitat de filosofia xinesa, que ascendien a uns 300.000 euros.

Tot i això, un altre encausat del cas, Cristóbal Martorell, va confessar aquest mateix dia els treballs que va portar a terme a la finca on s'ubica el temple i que van consistir en el seu tancament metàl·lic, han estat facturats a la UTE encarregada de la reforma i modernització de la carretera. En qualsevol cas, ha afirmat que per a això mai va contactar amb Orellut sinó amb el cap de producció de la UTE, Javier Navarro.

Cal assenyalar que Orellut és un dels principals imputats del cas Peatge, que indaga un presumpte desviament de fons públics a obres privades que haurien estat facturades com si es tractés de tasques de l'antiga C-715 durant l'execució del desdoblament de la carretera Palma-Manacor.

La causa ha començat arran de la querella que va interposar la Fiscalia el març del 2009 arran del suposat desfasament d'uns 23 milions d'euros produït sobre la quantitat pressupostada per a la reforma i modernització de la carretera, que va anar a càrrec de la UTE Desdoblament C-715. Nombrosos responsables i gestors de les empreses d'aquesta UTE també estan encausats en aquest procediment, que indaga la possible comissió de delictes de malversació, suborn i prevaricació, entre d'altres.