L'Ibestat oferirà des de 2009 estadístiques sobre l'EPA, la població i la comptabilitat disgregades per cada illa


Actualizado 20/5/2008 20:40:36 CET

Els directors dels instituts d'estadística de totes les Comunitats Autònomes s'han reunit avui a Palma

PALMA DE MALLORCA, 20 de maig (EUROPA PRESS)

L'Institut Balear d'Estadística (Ibestat) oferirà des del primer trimestre de 2009 dades oficials sobre l'Enquesta de Població Activa (EPA), la demografia i la comptabilitat territorial disgregats per illes (Mallorca, Menorca i Eivissa-Formentera), d'acord amb una petició realitzada des de la Comissió Europea perquè hi hagi un major coneixement de la informació de cadascuna d'elles.

Després de la firma d'un conveni amb l'Institut Nacional d'Estadística (INE), el director de l'Ibestat, Andreu Sansó, va explicar que aquestes dades tindran la consideració d'oficials i seran elaborades per aquest organisme regional arran de microdades aportades per l'INE. Fins ara, les xifres aportades cada mes per l'Institut Nacional es referien únicament a Balears en el seu conjunt, mentre les dades per illes procedeixen del registre administratiu de la Seguretat Social.

En aquest sentit, Sansó va remarcar que quan l'INE ofereix dades oficials de província no ho fa per la variable illa, malgrat existir una "fort" demanda" d'informació per part dels òrgans polítics i administratius d'aquests territoris, així com dels seus agents econòmics i socials a fi de poder portar a terme les seves activitats.

Les primeres dades oficials es donaran a conèixer el primer trimestre del pròxim any, inclouran la reconstrucció de les xifres corresponents als últims exercicis i seran assumides com pròpies per l'INE i l'Eurostat. Segons l'opinió de Sansó, el coneixement real intern de cada illa proporcionarà "multitud" de beneficis a l'hora de fer estudis de diferents situacions i prendre decisions sobre aquesta qüestió.

REUNIÓ DELS INSTITUTS AUTONÒMICS A PALMA

A més de la firma del conveni amb el president de l'INE, Jaume García, aquesta tarda s'han reunit els directors dels instituts d'estadística de totes les Comunitats Autònomes en una trobada que ha tingut lloc en la Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació, per abordar la cooperació entre aquests organismes així com la seva relació amb l'INE. García també s'ha presentat als directors autonòmics després del seu recent nomenament en el càrrec.

En el transcurs d'aquesta reunió, també s'ha aprovat el programa i les ponències que han de ser debatudes en les pròximes Jornades d'Estadística de les Comunitats Autònomes (Jecas), que es portaran a terme a Santander el mes d'octubre vinent i entre les quals es troben dues aportacions de les Balears.