La llista de 'calçat tòxic' s'eleva fins a les 82 marques amb models contaminats, cinc a Balears


Actualizado 20/4/2009 20:12:14 CET

MADRID, 20 Abr. (EUROPA PRESS) -

La llista de calçat tòxic ha crescut una setmana més de manera que són ja 82 les marques amb models contaminats amb dimetilfumarat inclosos a la xarxa d'alerta de productes no alimentaris insegurs, cinc d'ells ja han estat notificats pel Govern, segons ha informat avui l'organització Facua-Consumidors en Acció.

El dimetilfumarat és una substància que pot causar irritacions greus a la pell (picor, envermelliment, erupcions, cremades i èczema) a més de lesions oculars i, en alguns casos, articulars. Alhora, combinada amb determinades patologies, és susceptible de provocar trastorns respiratoris aguts o crònics.

A més, l'associació lamenta que el Ministeri de Sanitat i Política Social segueixi sense adoptar mesures informatives "a l'altura de la gravetat de la situació, com tampoc ho estan fent la gran majoria de marques afectades".

En aquest sentit, Facua recorda que des del mes de desembre ve reclamant que l'Institut Nacional del Consum (INC) emprengui una campanya d'informació per donar a conèixer el problema i la llista de models afectats als consumidors així com les mesures que han de prendre i els seus drets si pateixen danys per la substància tòxica.

"Es tracta d'actuacions que han de perseguir que els consumidors no adquireixin els models contaminats que continuïn al mercat i que els qui ja els haguessin comprat deixin d'utilitzar-los", adverteix Facua. L'associació recomana alhora els consumidors que hagin patit danys per l'ús d'aquest calçat tòxic que reclamin indemnitzacions a les marques.

Les noves marques amb models inclosos els últims dies a la xarxa d'alerta són Bosky, Dix Fashion, Dulce Rubio, Flamenca, Jed Shoes, Kid Club, Laura Mannini, Leao, Leox, Lunedi i Marypaz.

La inclusió dels productes a la xarxa d'alerta s'ha produït arran de 148 notificacions de les autoritats de Consum autonòmiques en relació amb models de vuitanta-dos marques de calçat (i una més de marca no identificada).

La localització d'un producte perillós en una comunitat autònoma implica la notificació a les autoritats de Consum de la resta ja que pot vendre's o haver-se comercialitzat en qualsevol punt el territori nacional.

Els governs autonòmics que han efectuat major nombre de notificacions fins avui han estat la Junta d'Andalusia (47) i el Govern Basc (17). Les segueixen la Xunta de Galícia (15), la Junta de Castella i Lleó (15), el Govern de La Rioja (12) i la Junta de Comunitats de Castella-la Manxa (12).

La resta de governs que han notificat casos són la Generalitat de Catalunya (5), el Govern balear (5), la Junta d'Extremadura (4), la Generalitat Valenciana (4), el Govern de les Canàries (4), el principat d'Astúries (3), Comunitat de Madrid (2), el Govern d'Aragó (1), la Regió de Múrcia (1) i el Govern de Navarra (1). El Govern de Cantàbria no ha efectuat cap notificació.

Facua ha habilitat una pàgina web, FACUA.org/calzadotoxico, en què els consumidors poden accedir a la llista dels models contaminats i a totes les informacions publicades per l'associació sobre el cas.