L'OCB presentarà demà el seu 'full de ruta' per potenciar l'ús del català


Actualizado 5/5/2008 21:00:28 CET

PALMA DE MALLORCA, 5 May. (EUROPA PRESS) -

L'Obra Cultural Balear (OCB) presentarà demà el seu 'full de ruta' per potenciar l'ús del català a la societat balear. Per aquesta raó, donarà a conèixer sengles propostes en matèria lingüística que permetin un avanç real en la normalització del català.

En un comunicat, l'OCB va informar que demà, en un acte públic que tindrà lloc al teatre sindical de CCOO, el president de l'entitat, Jaume Mateu, realitzarà un diagnòstic de la situació actual del català i farà un balanç de les polítiques aplicades fins avui. L'acte també tindrà la intervenció del coordinador de l'OCB, Tomeu Martí.

Partint d'aquest anàlisi, l'entitat formularà propostes per avançar "de veritat" en l'ús del català. Alhora, emplaçarà les institucions públiques responsables del procés de normalització lingüística i el conjunt de la societat a assumir aquestes propostes i a posar-les en pràctica.

Tot seguit, l'OCB explicarà el seu full de ruta pels tres pròxims anys. Per l'entitat, la tasca impulsada per l'administració i per la societat civil ha d'estar basada en una sèrie de mesures que s'han de posar en marxa abans del 2010 i que impliquen un impuls "decidit" de la llengua en diferents àmbits com la cohesió social; l'administració; l'ensenyament; els mitjans de comunicació; el món associatiu, l'esport i el temps lliure; l'àmbit econòmic; la sanitat; i les manifestacions culturals.

Segons l'entitat, durant el 2008 s'hauran de posar les bases de tot el procés, amb la implicació de totes les administracions en les mesures a favor del català, que s'hauran d'aplicar progressivament durant el 2009 i 2010. Durant aquests quatre anys, conclourà el procés de normalització lingüística en l'administració autonòmica i s'hauran de garantir els drets dels catalanoparlants a usar la seva llengua en tots els àmbits.

En aquest sentit, l'OCB proposarà la reforma de les lleis vigents, entre les quals l'Estatut d'Autonomia de les Balears. Durant l'acte, també es presentarà la nova etapa de l'Oficina de Drets Lingüístics.