Manera anuncia que el Pla de Sanejament preveu un menor aportació al fons de suficiència


Actualizado 11/3/2008 17:55:42 CET

El conseller xifra en 200 milions d'euros més la quantitat que hauria de rebre l'arxipèlag per l'increment poblacional

PALMA DE MALLORCA, 11 de març (EUROPA PRESS)

El conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Carles Manera, ha anunciat avui que el Pla de sanejament presentat en gener pel seu departament al Ministeri del ram planteja la millora del sistema de finançament de les Balears mitjançant la rebaixa de l'aportació de les illes al Fons de Suficiència, al qual destina actualment entre 200 i 240 milions d'euros, de manera que pugui pal·liar-se el desequilibri "tan fort" que pateix l'arxipèlag entre el que paga i el que rep.

En declaracions als mitjans als passadissos del Parlament, Manera va concretar que el Pla de sanejament que busca equilibrar en uns cinc anys els comptes públics per fer front a la "mala" finançament estatal i als "forats heretats" de l'anterior Govern del PP, preveu la necessitat de no augmentar els impostos a Balears i la millora del model de finançament.

En concret, mitjançant aquest projecte la Conselleria incideix en la importància d'exercir un major control sobre la despesa pública en la Comunitat Autònoma, mitjançant la creació d'un equip d'interventors delegats que treballin en cada Conselleria i ajudin als seus tècnics en el seguiment de l'execució pressupostària.

Mentrestant, en el capítol d'ingressos, es planteja, a més del "no increment impositiu", negociar conjuntament la millora del sistema de finançament i la rebaixa de l'aportació al fons de suficiència, que no podrà deixar de pagar-se, ha afirmat, ja que aquesta partida està establerta per Llei.

"No seria prudent incrementar els impostos en una regió que ja paga el suficient a nivell fiscal i és solidària, i que a més és de les poques amb dèficit fiscal net, al costat de Catalunya i Madrid", va puntualitzar el titular d'Economia, qui va apuntar que el Ministeri encara no ha respost a les peticions de la seva Conselleria tot i que sí va concretar que està previst que el pla de sanejament s'aprovi en el pròxim Consell de Política Fiscal i Financera, encara sense data decidida però sí dins d'aquest any.

En relació amb la millora del model financer de les Balears, que s'abordarà en el marc de la reforma de la Llei de Finançament de les Comunitats Autònomes (Lofca), Manera va apuntar que aquesta ha de tenir com a base la població censada a les illes --un milió d'habitants, 260.000 més que els de 1999 i sobre els quals està basat l'actual sistema--. També ha de preveure la població flotant que, segons va recordar, abraça a uns 12 milions de turistes que reben les illes anualment.

REUNIONS A L'ESTIU

"Això incrementarà de manera molt sensible el finançament destinada a les illes", va matisar el conseller, qui va xifrar en uns 200 milions d'euros més la quantitat que deuria destinar-se a l'adequar el sistema a la població actual. Al mateix temps, va eludir concretar dates al voltant a la reforma del model, tot i que va confiar que durant aquest estiu es produeixin reunions específiques al ministeri per abordar de manera "més profunda" el finançament de les Comunitats Autònomes.

Finalment, va manifestar que altres dels projectes previstos amb el Govern espanyol són la firma del conveni ferroviari, l'arribada d'inversions en matèria mediambiental per a la compra de la finca de Planícia, i la reforma de la Platja de Palma. "La sinergia entre els dos Executius facilitarà molt l'entesa", va manifestar el conseller, qui va recordar que en els últims nou mesos "s'han concretat projectes importants en matèria d'inversions".