Medi Ambient prepara un pla de xoc contra el canvi climàtic que inclou estalvi energètic per a institucions


Actualizado 5/5/2008 21:12:10 CET

La iniciativa preveu adoptar 91 mesures concretes que imposaran la sostenibilitat en edificis i en el consum energètic i d'aigua

PALMA DE MALLORCA, 5 May. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Medi Ambient prepara un pla de lluita contra el canvi climàtic, que actualment està sent programat sobre calendari i pressupostat, i que inclou l'adopció de mesures d'estalvi energètic per a totes les institucions autonòmiques, així com altres que seran consensuades amb consells insulars, ajuntaments i associacions empresarials de les illes.

Així ho ha anunciat avui el titular d'aquesta cartera autonòmica, Miquel Àngel Grimalt, qui va presentar a la seu del seu departament aquesta iniciativa, en companyia de la directora general de Canvi Climàtic, Magdalena Estrany, que participa a la Comissió Interdepartamental que ho ha creat, integrada per totes les conselleries del Govern balear i enquadrada dins de l'Estratègia Balear de Lluita contra el Canvi Climàtic.

El conseller va destacar que busca "un compromís de rigor i serietat, més enllà de les declaracions de bones intencions", i va destacar que les mesures previstes en el pla d'acció són "molt ambicioses" i busquen, en primer lloc, que l'Administració "doni exemple" davant els ciutadans, mitjançant un total de 91 actuacions que els tècnics vénen estudiant des del passat mes de novembre.

Concretament, aquest pla preveu aplicar criteris de sostenibilitat en tots els projectes d'obres i instal·lacions que porti a terme la Comunitat Autònoma, com l'orientació dels edificis, instal·lació d'energies renovables, estalvi en el consum d'aigua, habilitació d'espais destinats a la sembra d'arbres i aparcaments per a bicicletes, entre d'altres.

A més, els edificis oficials també hauran de passar per auditories ambientals i millorar la gestió dels seus recursos, mesura que inclourà el nomenament d'un responsable de coordinar aquests esforços. Entre aquests, s'inclouran l'ús "racional" de la climatització i la il·luminació, sigui funcional o ornamental, així com la que se situa en la via pública i els parcs de les ciutats i pobles.

Alhora, el pla també preveu que, per obtenir la llicència d'obertura d'un establiment comercial, prèviament s'haurà de tenir un estudi d'emissió de gasos d'efecte hivernacle --dotat de mesures correctores-- que prevegi "com a mínim" les que pugui produir el transport, el consum energètic, així com la generació i el tractament de residus de l'activitat que es desenvolupi en el mateix.

MODIFICACIONS EN PROFUNDITAT

També haurà de ser modificat el Pla Director Sectorial Energètic, es crearà una normativa d'estalvi energètic pel sector turístic d'allotjament i s'elegiran els emplaçaments de les futures urbanitzacions "o grans instal·lacions" en funció d'uns criteris de sostenibilitat, de manera que es prioritzarà la recuperació dels teixits urbans consolidats i "no el consum de terra no urbanitzat".

Mesures similars s'habilitaran en el sector transports, que abraçaran l'obertura de la xarxa de tramvia que connectarà els nuclis de S'Arenal, Palma i Santa Ponça, així com l'ampliació del tren, entre les localitats de Sa Pobla i Alcúdia, i entre les de Manacor i Artà. A més d'apostar "clarament" per l'ús de la bicicleta, que es veurà impulsada amb circuits urbans i recursos per embarcar-les en autobús, metro i tren, flotes de les quals seran renovades.