Memòria de Mallorca demana que es tingui en compte el passat falangista de Lluís Sitjar i s'eviti usar aquest nom


Actualizado 15/11/2010 19:02:42 CET

PALMA DE MALLORCA, 15 Nov. (EUROPA PRESS) -

L'associació Memòria de Mallorca ha demanat que tant l'Ajuntament de Palma com els propietaris de l'estadi de futbol Lluís Sitjar tinguin en compte el passat falangista del qual ha estat president del club de futbol i s'eviti l'ús del seu nom en el futur de les instal·lacions esportives.

L'entitat ha considerat en un comunicat que cal impedir l'ús d'un "destacat membre" de la Falange Espanyola, qui ha estat "còmplice de milers d'assassinats i desaparicions" de centenars de republicans. "De cap de les maneres, un còmplice de les matances d'innocents, defensors de la legalitat Republicana, durant la guerra i la dictadura, pot ser honorat en un estat democràtic".

Segons l'associació, sigui quin sigui el destí final de les instal·lacions esportives cal evitar aquest ús. A més, insta l'Ajuntament de Palma a, en aplicació de la llei de memòria històrica i els principis democràtics de l'Estat, a retirar de la façana de l'antic estadi els símbols falangistes que encara romanen, com la placa als membres de l'associació esportiva caiguts en el bàndol nacional durant la Guerra Civil Espanyola.

Tot i això, Memòria de Mallorca considera que aquestes peces puguin ser conservades, al costat d'altres elements de caràcter patrimonial que tinguin algun valor arquitectònic, cultural o històric, als museus, els "espais que la societat civil ha creat per divulgar la història", conclou el comunicat.

Cap recordar que l'Ajuntament de Palma ha iniciat l'expedient de ruïna de l'estadi Lluís Sitjar a causa del seu "creixent risc de seguretat i salubritat" derivats la seva "degradada situació", decisió que ha provocat malestar entre els propietaris.