Més de 300 homes de les Balears majors de 50 anys pateixen risc de patir càncer de pròstata cada any


Actualizado 4/12/2008 16:36:12 CET

PALMA DE MALLORCA, 4 Dic. (EUROPA PRESS) -

Més de 300 homes de les Balears majors de 50 anys pateixen risc de patir càncer de pròstata anualment, una malaltia que a nivell nacional constitueix el tercer tipus de tumor amb major incidència entre els espanyols, després del colorectal i el de pulmó, ja que anualment es diagnostiquen 14.400 nous casos.

En un comunicat difós avui, el Cercle de Braquiterapia Prostàtica va assenyalar que malgrat aquesta gran incidència, els homes espanyols no estan conscienciats sobre la gravetat de la situació. En concret, per aquesta neoplàsia es produeixen a l'any 5.800 morts a Espanya, de les quals gran part es podrien haver evitat amb una revisió anual de la pròstata que detectés el tumor en la seva fase inicial, permetent l'aplicació de tractaments mínimament invasius.

Per aquesta raó, els especialistes recomanen que els homes, a partir dels 50 anys, acudeixin a l'uròleg per fer-se revisions anuals, tenint en compte que a aquesta edat augmenta el risc de patir càncer de pròstata.

Segons aquesta entitat, el seu diagnòstic precoç incrementa en més d'un 85 % les possibilitats d'èxit del tractament a aplicar, ja que en les primeres fases del càncer es poden utilitzar procediments menys agressius per al pacient i amb menys efectes secundaris, com la braquiterapia.

En concret, aquesta tècnica consisteix a la implantació de llavors radioactives de Iodo-125 directament a l'interior de la pròstata, fet que permet que la radiació es concentri només en la glàndula, disminuint així el risc d'arribar als òrgans sans adjacents (recte i bufeta).

La braquiterapia, davant d'altres procediments convencionals com la radioteràpia i la [prostatectomía], s'ha revelat com la tècnica més eficaç per aconseguir una millor qualitat de vida del pacient. Segons un estudi comparatiu de les tres tècniques, realitzat per l'Institut Català d'Oncologia (ICO), l'Hospital de Bellvitge i l'Institut Municipal d' investigació Mèdica (IMIM-Hospital del Mar), juntament amb altres vuit entitats mèdiques espanyoles de prestigi, la braquiterapia redueix en gran mesura els efectes secundaris habituals en els altres procediments, com la impotència i la incontinència urinària.

Els resultats, per tant, demostren que la braquiterapia és un tractament menys agressiu per al pacient i assegura una millora en la qualitat de vida. "Però per a això és clau una visita a temps a un especialista", van remarcar des de Cercle de Braquiterapia.