El ministeri de l'Interior incrementarà la presència policial aquest estiu a Balears


Actualizado 2/7/2009 21:24:00 CET

Al voltant de 4.500 agents vigilaran aquest estiu la seguretat de les principals zones turístiques d'Espanya

MADRID/TOLEDO, 2 Jul. (EUROPA PRESS) -

El ministeri de l'Interior ha posat en marxa l'Operació Estiu 2009, que durarà fins al 30 de setembre, i en què participaran 3.043 agents del Cos Nacional de Policia i 1.425 efectius de la Guàrdia Civil amb l'objectiu de reforçar la seguretat en les principals zones turístiques espanyoles, segons ha informat avui el Ministeri en un comunicat recollit per Europa Press.

En aquesta ocasió, s'incrementarà la presència policial a Andalusia, Astúries, Balears, Canàries, Cantàbria, Catalunya, el País Valencià, Galícia, Madrid, Múrcia, Ceuta-Melilla, així com en les ciutats Patrimoni de la Humanitat: Àvila, Càceres, Conca, Mèrida, Salamanca, Segòvia i Toledo.

Segons ha explicat Interior, el pla permetrà augmentar la vigilància i el "control preventiu" en vies de comunicació urbanes i interurbanes, estacions, ports, aeroports, hotels, platges o càmpings, així com en aquells espectacles que suposin grans concentracions de persones.

ESPECIAL ATENCIÓ AL TERRORISME

Alhora, es posaran en marxa dispositius especials per intentar evitar els possibles atemptats terroristes a les zones turístiques, i s'adoptaran plans operatius especials encaminats a "neutralitzar" aquest tipus d'amenaces. Tot i això, Interior ha avisat que aquesta Instrucció "no modifica" l'alerta antiterrorista, prevista en el Pla de Prevenció i Actuació Antiterrorista.

Alhora, el pla preveu l'actuació d'unitats específiques, com Tedax o guies canins, per a aquells casos en els quals es produeixin incidents amb explosius, i que a més comptaran amb el suport d'helicòpters de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat.

D'altra banda, l'Operació Estiu 2009 també preveu la necessitat de mantenir contactes amb els directors, gerents o responsables dels establiments públics per intentar "conscienciar-los" de la importància que té la seva col·laboració per al manteniment de la seguretat ciutadana.

A tot això, se sumen les mesures destinades a facilitar la tramitació de la documentació d'estrangers amb l'objectiu d'evitar les molèsties derivades de possibles extraviaments o sostraccions. En aquests casos, els centres policials podran compulsar una fotocòpia provisional del passaport o documents d'identitat.

Finalment, una vegada conclosa l'operació, la Secretaria d'Estat de Seguretat analitzarà els resultats, utilitzant informes i balanços elaborats per les diferents Delegacions del Govern i per les Direccions Adjuntes Operatives del Cos Nacional de Policia i de la Guàrdia Civil.