Moragues es compromet a transferir les competències d'Agricultura al Consell de Mallorca en aquesta legislatura


Actualizado 17/6/2010 20:25:14 CET

"El que no pot ser és que hi hagi cinc consellers d'Agricultura a Balears", afirma el conseller

PALMA DE MALLORCA, 17 Jun. (EUROPA PRESS) -

El conseller de presidència, Albert Moragues, es va comprometre avui a traspassar les competències d'Agricultura al Consell de Mallorca abans que finalitzi la legislatura, i alhora va avançar que un terç de les competències de Pesca ja estan gairebé transferides a la Institució Insular, així com algunes funcions i servei de Ramaderia, que estan "molt avançades".

Aquest ha estat el compromís adoptat pel conseller en la primera reunió mantinguda amb les associacions agràries de les Balears després d'haver assumit les competències d'Agricultura i Pesca després de la fusió d'aquesta Conselleria amb la de Presidència.

En declaracions als mitjans, el conseller va detallar que el traspàs de les competències s'està desenvolupant a dos nivells. D'una banda, a l'illa de Mallorca la institució insular ha d'assumir encara la totalitat de les competències, malgrat que l'article 70 de l'Estatut d'Autonomia recull de manera explícita que les competències d'Agricultura, Ramaderia i Pesca seran assumides pels Consells. Un mandat que el Consell de Mallorca encara no compleix ja que les esmentades competències encara les gestiona el Govern. Precisament, en aquest traspàs és en el que treballa la Conselleria de Presidència.

El consells de la resta d'illes van assumir les competències en 1999 però es treballa per ampliar-les i "completar el procés".

Moragues ha destacat que en compliment de l'estipulat a l'Estatut és "imprescindible" evitar les "duplicitats", i va recalcar que "el que no pot ser és que hagin cinc consellers d'Agricultura a Balears".

A més, va continuar, la situació econòmica obliga que el traspàs es faci de manera "accelerada" i amb una "política d'estalvi". Alhora, ha afegit que és segur que hauran retallades pressupostàries en el futur, de la mateixa manera que estan fent la resta d'institucions.

Moragues ha reconegut que el sector primari té "problemes" que d'alguna manera poden agreujar-se, perquè la "disponibilitat pressupostària del Govern segurament no arribaran a totes les demandes que el sector pugui plantejar".

Respecte a la posada en dubte de la viabilitat dels Consell plantejada des del PP, Moragues ha emfatitzat que aquest és un debat que s'havia d'haver obert, en tot cas, el 2006, quan es va debatre la reforma de l'Estatut d'Autonomia, i no ara, "quan no té cap sentit".

REACCIONS DE LES ASSOCIACIONS

Després de la reunió mantinguda amb els líders de les associacions agràries, el president d'Unió de Pagesos, Biel Torrens, va sortir "satisfet" de la reunió, si bé ha matisat que va transmetre a Moragues la seva preocupació davant de la lentitud en els tràmits amb l'Administració, així com pel resultat del nou organigrama de la Conselleria.

Torrens ha explicat que Moragues, per part seva, els va traslladar la seva voluntat "ferma" d'executar el traspàs, una cosa que és valorada per aquesta associació, que considera el Consell com una entitat "pròxima". Tot i això, ha precisat que el traspàs cal portar a terme amb la corresponent partida econòmica per fer front als compromisos adquirits".

Alhora, ha considerat que el Govern ha de mantenir una funció de direcció política i d'interlocutor amb el Govern espanyol i amb la UE.

Per la seva banda, el president de UPA-AIA, Francisco Mascaró, ha considerat un "desastre" la fusió de les Conselleries d'Agricultura i presidència, a l'estimar que aquest departament era "estratègic". Ha criticat al president, Francesc Antich, per "atrevir-se" a treure la Conselleria d'Agricultura en temps de crisis, ja que, segons la seva opinió, l'agricultura representa al "principal" sector a l'hora de proporcionar treball i, sobretot, per alimentar a la població.

Alhora, va mostrar la seva preocupació davant de la possibilitat que l'actual situació repercuteixi encara més en el retard de l'arribada d'ajudes al sector. En aquest sentit, ha matisat que "totes les ajudes estan parades ara mateix".