Moratinos rebutja fer "judicis de valor" sobre el president ruandès perquè prefereix mirar "cap al futur"


Actualizado 20/7/2010 20:34:22 CET

Confirma, a preguntes de Sampol, que Zapatero no renunciarà a copresidir al costat de Kagame un grup creat per l'ONU per lluitar contra la pobresa

MADRID, 20 Jul. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Afers Estrangers i de Cooperació, Miguel Ángel Moratinos, ha rebutjat aquest dimarts fer "judicis de valor" sobre el president de Ruanda, Paul Kagame, al qual s'acusa de genocidi, perquè aquest Govern, ha dit, prefereix mirar "cap al futur".

Així s'ha pronunciat a la sessió de control a l'executiu al senat, en resposta a una pregunta del senador autonòmic per les Balears Pere Sampol. Moratinos ha confirmat que el cap de l'Executiu, José Luis Rodríguez Zapatero, no va a renunciar a copresidir el Grup d'Impulsors dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM) --les metes contra la pobresa que la comunitat internacional s'ha fixat amb l'horitzó de 2015-- que va crear el maig el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, només perquè també ho presideixi Kagame.

Aquesta elecció, ha considerat, és motiu d'"orgull", ja que reflecteix que Zapatero "està en l'avantguarda de la lluita contra la pobresa", per la qual cosa l'executiu no va a negar-se a "recórrer aquest camí".

Aquest grup té la missió de conscienciar sobre la necessitat d'augmentar els esforços perquè els ODM, les metes que la comunitat internacional es va fixar en 2000 per reduir a la meitat la pobresa extrema i la fam a l'horitzó de 2015, es compleixin.

La seva primera reunió s'ha fet divendres a Madrid, però Zapatero va decidir a última hora no acudir i delegar en el seu ministre d'Exteriors per evitar coincidir amb Kagame, després de la polèmica que va suscitar la seva presència a Espanya i l'oposició de diverses ONG i forces polítiques en particular.

El ministre va clavar per la cara al senador Sampol que segueixi "insistint a crear les condicions d'enfrontament rememorant aquesta tragèdia humana, aquest genocidi que s'ha produït a Rwanda", davant de la posició de l'executiu, que prefereix mirar cap a la "reconciliació entre hutus i tutsis". "Nosaltres, respectant a la justícia, seguirem treballant per la pau, la reconciliació i el diàleg a Rwanda i en tot el continent africà", ha conclòs.

PITJOR QUE HITLER

El senador Sampol es va referir en la seva pregunta al president Kagame com "el dictador més sanguinari des de Hitler" i tot i que va felicitar a Zapatero per no reunir-se amb ell, ha criticat que el ministre considerés un "honor" rebre a "aquest personatge".

Ha afirmat que Kagame està imputat per l'Audiència Nacional i per un jutge francès per "delictes de genocidi, lesa humanitat, delictes contra les persones i béns protegits en cas de conflicte armat, integració en organització terrorista, actes terroristes, pillatge de recursos naturals i l'assassinat de nou ciutadans espanyols".

Sampol va culpar al règim de Kagame de l'assassinat del vicepresident de l'opositor Partit Verd i al director d'un "diari incòmode", a més que impedeix la participació de l'oposició a les eleccions previstes a primers d'agost.

Ha acusat a Moratinos de "desacatar a l'Audiència Nacional, derivant la competència per jutjar aquests crims al Tribunal Penal Internacional, quan aquest només és competent per jutjar els delictes comesos a Rwanda en 1994, mentre que vuit ciutadans espanyols i més de cinc milions de congolesos han estat assassinats a partir de 1995 pel Front Patriòtic Ruandès de Paul Kagame".

També ha criticat l'actitud de Ban Ki-moon, que, segons el senador, "té proves dels crims i el pillatge que Kagame practica al Congo".