Munar es compromet que aquest any s'arribarà a un acord al Parlament per nomenar el Síndic de Greuges


Actualizado 10/6/2009 20:57:53 CET

El Parlament ha aprovat durant aquesta legislatura 16 lleis i ha convalidat cinc Decrets Llei

PALMA DE MALLORCA, 10 Jun. (EUROPA PRESS) -

La presidenta del Parlament, Maria Antònia Munar, ha assenyalat avui que hi ha un compeal Síndic de Greuges, tancant així el tema que queda pendent en aquesta legislatura, amb la finalitat que els ciutadans puguin acudir a aquesta figura quan vulguin denunciar qualsevol problema o irregularitat relacionat amb l'activitat de les administracions públiques.

Durant la presentació del balanç de l'activitat parlamentària durant aquesta legislatura, Munar ha remarcat que aquest repte pendent en la Cambra es produirà després que ja s'hagin aconseguit altres objectius importants, referint-se així a l'acord tancat fa uns mesos entre tots els grups per designar als tres membres del Consell Consultiu que corresponien al Parlament, José Argüelles, Carme Fernández i Rafael de Lacy.

Alhora, ha recordat que en aquesta legislatura també s'ha aconseguit cobrir la vacant existent en el Tribunal Superior de Justícia de les Balears, després que els grups parlamentaris plantegessin als juristes Carmen de España, Francisca Mas i Felisa Vidal, sent aquesta última la que va assumir aquesta responsabilitat, després de ser proposta pel PP.

D'altra banda, va recalcar que també ha estat possible renovar la Sindicatura de Comptes, amb Bernat Salvá, Pere Antoni Mas i Maties Tugores, així com el Consell Social de la UIB, amb Miquel Segura, Andreu Crespí i Antoni Vidal i el Consell d'Administració d'IB3, format per 17 membres.

Preguntada sobre la possibilitat que en aquesta legislatura s'elegeixi a un nou director general d'IB3 per una majoria de dos terços de la Cambra autonòmica en el marc d'una nova Llei d'Ens Públic de Ràdio i Televisió de les Illes Balears, Munar ha reconegut que no creu que aquest nomenament sigui un repte que calgui portar a terme en els pròxims mesos, com a mínim, "no per a mi".

En aquest sentit, el secretari primer de la Mesa del Parlament, Eduard Riudavets, ha recordat que l'Estatut d'Autonomia de les Balears només estableix que el director general d'IB3 ha de ser nomenat per la Cambra, alguna cosa que, segons ha recordat, ja es va fer a començaments de legislatura amb els vots del PSIB, UM i Bloc. Així, ha indicat que el text no preveu que hagi de ser designat amb una majoria qualificada (tres quartes parts de la Cambra), però "una altra cosa és que hi hagi grups que demanin una nova Llei de l'ens Públic que modifiqui això".

16 LLEIS APROVADES EN AQUESTA LEGISLATURA

D'altra banda, Munar ha informat que durant aquests dos anys de legislatura, el Parlament ha aprovat un total de 16 lleis (12 projectes de llei i 4 proposicions de llei), entre les quals destaquen les Lleis de modificació de la Llei de Capitalitat de Palma; de mesures urgents per a un desenvolupament territorial sostenible a Balears; de creació i regulació de l'Agència Tributària de les Balears; d'actuacions urgents destinada a l'obtenció de terra per a habitatges de protecció pública; de rehabilitació i millora de barris i de Serveis Socials.

D'altra banda, es troba en tramitació el Projecte de Llei de mesures urgents per a l'impuls de la inversió a Balears, conegut com el Decret Nadal, que està pendent de la constitució de la Ponència.

Alhora, s'han convalidat cinc Decrets Llei, entre els quals es troben els Decrets de mesures tributàries per impulsar l'activitat econòmica a Balears; de mesures urgents per a l'impuls de la inversió a Balears i de mesures ambientals per impulsar les inversions i l'activitat econòmica a les illes.

Pel que fa a l'activitat de control, Munar va detallar que durant aquesta legislatura s'han presentat 333 proposicions no de llei; 64 interpel·lacions; 52 mocions; 3.346 preguntes i 12.669 sol·licituds d'informació registrades.

El PP ha estat el grup que més iniciatives ha presentat, després de plantejar al Parlament 12.539 sol·licituds de documentació; 1.655 preguntes escrites; 523 preguntes orals en Comissió; 205 Proposicions No de Llei i 3 Proposicions de Llei.

Respecte a l'activitat parlamentària, la presidenta ha destacat que s'han celebrat 73 Plens; 88 sessions de la Taula; 71 sessions de la Junta de Portaveus; 617 Comissions i tres Diputacions Permanents. A més, ha afegit que s'han aprovat 10 declaracions institucionals i quatre resolucions de presidència.

ACTIVITAT INSTITUCIONAL

Pel que fa a l'activitat institucional, ha concretat que al llarg d'aquesta legislatura s'han portat a terme 63 actes organitzats pel Parlament; 17.287 visites de ciutadans a la Cambra balear; 1.065 comunicats de premsa i concursos de dibuix i redacció en els quals han participat 4.645 nens. Durant els tres dies de jornades de portes obertes, ha subratllat que es van realitzar 53 visites guiades en les que van participar 3.113 ciutadans.

Alhora, ha afegit que s'han publicat 85 butlletins, així com 352 diaris de sessions, mentre que, segons ha assenyalat, el Parlament també ha arribat a un acord amb IB3 perquè cada dimarts es retransmeti en directe per la televisió les preguntes parlamentàries i la sessió de control al Govern.

A això cal afegir l'emissió setmanal de dos programes informatius, un a través d'IB3 televisió i un altre a través de la ràdio pública per informar sobre l'actualitat parlamentària i "acostar els diputats als ciutadans". A més, IB3 Ràdio acull setmanalment una tertúlia entre els parlamentaris de tots els grups, mentre que RNE emet un programa setmanal mitjançant Ràdio 5.