Nadal afirma que Munar "indicava el rumb" en l'alienació de Can Domenge tot i que "no baixava al detall"


Actualizado 30/7/2010 22:02:01 CET

Subratlla que l'expresidenta tenia "autoritas" i "potestas" i exercia totes dues "sense que això signifiqui que l'estigui acusant de res"

PALMA DE MALLORCA, 30 Jul. (EUROPA PRESS) -

L'exvicepresident del Consell de Mallorca i expresident d'Unió Mallorquina (UM), Miquel Nadal, ha afirmat davant de la jutgessa que instrueix el cas Can Domenge que l'expresidenta de la Institució Insular, Maria Antònia Munar, era qui "indicava el rumb" en el procés d'alienació dels terrenys palmesans, tot i que ha volgut deixar clar que l'exdirigent 'uemita' "no baixava al detall" i les seves observacions anaven únicament dirigides a "fer un barri emblemàtic, sense menysprear els ingressos que pogués tenir el Consell".

Així ho ha posat de manifest durant la seva compareixença com a imputat davant de la titular del Jutjat d'Instrucció número 12, Mari Carmen González, en què ha estat interrogat pel concurs convocat el 2005 per a la venda de Can Domenge, que s'ha produït per trenta milions d'euros malgrat que segons una de les taxacions realitzades el seu valor ascendia a 57,8 milions. És més, la promotra Núñez y Navarro ha ofert 60 milions d'euros i al no resultar adjudicatària, ha denunciat irregularitats en el procés i va interposar la querella que va donar començament a aquest procediment.

L'encausat, assistit per Josep Zaforteza i en llibertat sota fiança de 100.000 euros per un altre cas, conegut com a Voltor, ha assenyalat que Munar tenia "autoritas" i "potestas" i exercia totes dues "sense que això signifiqui que l'estigui acusant de res", ha asseverat Nadal, qui també en relació amb l 'expresidenta, ha apuntat que aquesta "només indicava els objectius a aconseguir".

D'aquesta manera és com s'ha referit Nadal a qui mesos abans va incriminar en un altre cas de suposada corrupció, el de Maquillatge, a l'asseverar que l'expresidenta li va donar 300.000 euros en efectiu per comprar el 50 % de Vídeo U, productora a la qual el Consell presumptament va beneficiar amb contractes milionaris mentre tots dos ostentaven els seus respectius càrrecs en la Institució supramunicipal.

Durant la compareixença, després de ser preguntat si han estat els consellers els qui van decidir a una reunió, al costat d'ell i Munar, la forma d'adjudicació, ha manifestat que "no ha estat un dia concret sinó la voluntat se'n va anar concretant a poc a poc". En aquest sentit, ha exposat que tant ell mateix com la llavors presidenta es van mostrar d'acord que el sistema d'alienació fos el de concurs, i alhora ha apuntat als ex consellers insulars de Territori, Bartomeu Vicens, i d'Economia, Miquel Àngel Flaquer, com les persones que van poder tenir la competència en aquesta decisió.

Tal com ha manifestat a més referint-se a les clàusules del concurs, que segons les investigacions han estat modificant-se fins a anteposar com paràmetre el projecte tècnic que presentessin les licitadores a la quantia econòmica, no recorda els plecs que va veure i tampoc "estava al corrent" dels canvis que es van introduir. "Plecs formals no vaig veure fins al final", ha assenyalat en aquest sentit, abundant que només va saber dels canvis pels comentaris que li feien "suposo" que Vicens o Flaquer.

Alhora, tampoc ha recordat haver mantingut cap reunió amb Flaquer o amb la interventora general del Consell, Elena Montejo, per abordar aquest assumpte.

NEGA "ROTUNDAMENT" HAVER PERCEBUT COMISSIONS

L'expresident 'uemita' s'ha mostrat al mateix temps contundent després d'assegurar que no sap com Sacresa va tenir coneixement que se n'anava a convocar el concurs, presumptament mesos abans que fossin publicades les seves bases. També ha estat contundent després d'assegurar que no va percebre cap comissió per l'adjudicació dels solars. "Rotundament no", ha espetat.

Mentrestant, l'exdirigent 'uemita' s'ha negat a declarar sobre els seus increments patrimonials, per ja haber-ho fet en una peça del cas davant del Tribunal Superior de Justícia. El seu enriquiment està i han estat investigat al costat del d'altres ex membres de UM per tractar-se d'uns augments presumptament il·lícits, tot i que sobre aquest aspecte s'ha limitat a assenyalar que no ha notat increments patrimonials en Munar o Vicens durant les dates del concurs, a final de 2005.

INTERVENCIÓ "ACTIVA" DE NADAL EN EL PROCÉS

Cap ressaltar que, segons postula la jutgessa, Nadal va tenir una intervenció personal "activa" en la desafectació de Can Domenge i que va conversar amb els qui finalment han resultat adjudicataris, començant a treballar sobre aquest procés "molt abans" de la seva publicació en el Butlletí Oficial de les Balears. Alhora, va signar una resolució "prevaricadora", nom amb el qual la magistrada es refereix al decret amb el qual ha estat aprovat l'expedient de contractació per a l'alienació de Can Domenge.