La nova Llei antitabac minvarà les vendes de l'hostaleria en 7.000 milions i destruirà uns 50.000 llocs de treball


Actualizado 10/12/2010 14:49:08 CET

MADRID, 10 Dic. (EUROPA PRESS) -

L'enduriment de la Llei de mesures contra el tabaquisme provocarà una caiguda de les vendes de bars, restaurants i cafeteries de fins a un 10%, fet que suposa un impacte superior als 7.000 milions d'euros en el conjunt del sector, i una pèrdua d'ocupació d'entre el 3% i el 3,5%, entorn de 50.000 llocs de treball.

Així ho ha indicat avui el director general de l'Institut d'Estudis Econòmics (IEE), Juan Iranzo, durant la presentació de l'informe 'Els efectes econòmics en el sector de l'hostaleria de la nova Llei antitabac a Espanya', juntament amb l'adjunt a la presidència de la Federació Espanyola d'Hostaleria i Restauració (FEHR), Juan Luis Guerra.

L'estudi apunta que la tendència en altres països és de recular o flexibilitzar les prohibicions, com a Eslovènia, Països Baixos o Bèlgica, i alhora indica que els "excepcionals" casos de països que han instaurat una normativa prohibicionista, com Irlanda o El Regne Unit, constitueixen una "evidència empírica dels efectes perniciosos sobre les vendes, l'activitat i l'ocupació" en els establiments d'hostaleria.

Iranzo va qualificar d'"inadequat" el projecte de Llei que entrarà en vigor el pròxim any, sobretot a l'actual context de crisis i de destrucció d'ocupació, a l'entendre que "no és el moment de posar traves".

En aquest sentit, després d'assenyalar que l'hostaleria genera entorn del 7% del PIB i utilitza a 1,5 milions de treballadors, ha advertit que es tracta d'un sector "molt perjudicat" per la crisi, amb un descens de les vendes del 13,4% des del 2008 i una destrucció d'activitat i ocupació del 4,5% i el 2%, respectivament.

El director del IEE ha considerat "absurd" prohibir fumar en establiments hostalers i espais d'esplai i ha defensat que existeixen "mecanismes" per a compatibilitzar els drets dels fumadors amb els dels no fumadors.

"Cal actuar sobre la demanda, però no prohibint, sinó informant", ha assenyalat, abans de destacar que l'informe de l'Institut advoca per una pujada de la fiscalitat com l'aprovada la setmana passada com "mecanisme de desincentivació".

El director del IEE i Juan Luis Guerra van coincidir al posar èmfasi que "no és cert" que s'hi hagi implantat aquesta prohibició en tots els països de la Unió Europea i a defensar que només s'ha fet a Irlanda, El Regne Unit i Xipre.

Es tracta un "prohibicionisme radical i excepcional", va censurar Guerra, qui va fer referència al cas grec, on els hostalers "es van veure arruïnats" i van preferir "de manera massiva" arriscar-se a afrontar les possibles sancions. Preguntat sobre la possible reacció a Espanya, no ha descartat que hi hagi hostalers amb tal "desesperació" que responguin d'igual manera, però ha advocat per complir la Llei.

EL GOVERN "ES CUIDA" DE NO MINVAR ELS SEUS INGRESSOS.

El portaveu de la FEHR ha retret que el Govern s'hi hagi "cura molt bé" que els ingressos fiscals no es vegin minvats per la modificació de la Llei, amb la pujada fiscal i amb l'ampliació dels punts de venda a establiments en els quals està prohibit en l'actual normativa. "L'economia és important quan importa a Hisenda, no quan importa a un sector de 350.000 pimes", ha lamentat.

Guerra ha insistit en la proposta de la patronal del sector per crear zones reduïdes per a fumadors en els establiments hostalers als quals no accedeixin cambrers ni menors i deixin un mínim d'un 70% d'espais sense fum per als no fumadors.