El Parc Bit comptarà el 2010 amb una central de cogeneració que incrementarà el subministrament energètic de la zona


Actualizado 24/4/2008 17:20:15 CET

PALMA DE MALLORCA, 24 d'abril (EUROPA PRESS)

El Parc Bit tendrà una central de cogeneració que es posarà en marxa a partir de l'any 2010 amb l'objectiu d'incrementar la potència elèctrica i tèrmica a la zona mitjançant la utilització de gas natural, fet que permetrà alhora eliminar 60.000 tones de CO2 que s'emeten a l'atmosfera. Alhora, d'aquí a 22 mesos estarà operativa una subestació que subministrarà energia elèctrica també a l'hospital de Son Espases i al metro.

Així ho ha anunciat avui el president del Govern, Francesc Antich, durant l'acte de presentació del projecte, on va apuntar que la capacitat de producció actual no pot garantir el subministrament energètic a curt termini ni aprofitar la seva connexió amb la Universitat, el que evidència que la falta d'energia és la "major debilitat" del Parc Bit.

En concret, actualment el Parc Bit té una planta de cogeneració que funciona amb dos generadors de gasoil de 1.480 kW cadascun i una xarxa externa de la distribuïdora Gesa-Endesa que aporta un màxim de 1.450 kW. Tot i això, es tracta d'un model de producció que ocasiona diverses pèrdues econòmiques, segons ha afirmat alhora el conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Carles Manera, també present a l'acte.

Amb la nova iniciativa, es permetrà generar energia elèctrica i tèrmica combinades, optimitzant així l'aprofitament de l'energia del combustible, a més de minimitzar les pèrdues per transport elèctric. A més, l'eficiència energètica global mitjançant el sistema convencional centralitzat és del 35%, mentre que l'eficiència a través del sistema descentralitzat amb cogeneració puja a un 70%. Serà l'empresa Sampol Enginyeria i Obres la que s'encarregui del subministrament del gas.

La central estarà ubicada en un solar concedit pel Govern tot i que la inversió prevista en el pla d'actuació per a l'ampliació de la central, per desenvolupament de la qual va ser signat avui un conveni amb ParcBit Desenvolupament i Sampol, serà cent per cent privada. Altres dels avantatges del projecte seran la integració optimitzada de la central a l'entorn així com la dinamització del panorama laboral amb la incorporació de 200 treballadors en la construcció i 30 en la posada en marxa de la planta.

"Es tracta d'una bona notícia per a tots ja que quedarà garantit el subministrament futur d'energia al parc tecnològic", va recalcar Antich, qui va ressaltar que amb la nova central s'aconseguiran dos objectius perseguits pel Govern, com són substituir l'alimentació de gasoil per gas natural i, per tant, reduir les emissions de gasos contaminants i d'efecte hivernacle, contribuint així a la lluita contra el canvi climàtic. "Serà una actuació que conjugarà l'avanç amb la cura del medi ambient", va incidir.

Per la seva banda, Manera va subratllar que el Govern està apostant "molt fort" per oferir suport a les empreses ubicades en el Parc Bit, relacionades sobretot amb les noves tecnologies, el turisme i el sector audiovisual, amb l'objectiu de garantir la diversificació de l'economia balear. A l'acte també van estar presents el director de ParcBit Desenvolupament, Vicenç Matas, i el president de Sampol, Gabriel Sampol.