El Parlament aprova una iniciativa per recolzar la lluita contra la Sida i el foment de les polítiques de prevenció


Actualizado 25/11/2009 18:51:53 CET

PALMA DE MALLORCA, 25 Nov. (EUROPA PRESS) -

El Parlament va aprovar avui una Proposició No de Llei presentada pel Bloc i dirigida a recolzar la lluita contra la Sida, totes les iniciatives dirigides a aconseguir l'accés universal i gratuït al tractament de la malaltia amb retrovirals, de manera "especial" als països del Sud, i fomentar les polítiques de prevenció.

D'aquesta manera, d'acord a la Proposició aprovada a la Comissió de No Permanent de Salut, la Cambra autonòmica donarà suport, en concret, a la tasca portada a terme per Onusida, finançat per diferents agències de les Nacions Unides i pel Banc Mundial. "L'actuació d'Onusida ha aconseguit importants avenços i fins i tot un descens, des de 2006, del número global de morts per sida", va exposar el Bloc durant la Comissió.

Alhora, el Parlament donarà suport a, com estratègia de lluita contra la propagació de la malaltia, les accions de prevenció que "hauran de tenir en la informació sexual i en el foment de l'ús del preservatiu, els seus components fonamentals", segons la PNL. AL seu torn, instarà al Govern a continuar el seu esforç de lluita contra la Sida, "amb especial èmfasi en la prevenció i l'atenció als col·lectius que, d'acord amb les dades disponibles, estan resultant més vulnerables".

Tal com van lamentar des de la formació nacionalista, des de la seva aparició en els anys 80 la incidència de la Sida ha augmentat de manera "dramàtica", fins a convertir-se en una "verdadera pandèmia, especialment a l'Àfrica subsahariana". Malgrat les actuacions portades a terme a escala internacional, el Bloc ha manifestat que la magnitud de la pandèmia "continua sent alarmant".

En el cas d'Espanya, ha recordat que és un dels països occidentals amb major incidència de la Sida, i Balears, amb una taxa de 50,5 casos per milió d'habitants, és la Comunitat Autònoma amb la xifra més elevada de persones infectades. Unes dades del 2007 que suposaven un descens respecte a anys anteriors, tot i que els nacionalistes advoquen per "intensificar els esforços de prevenció i lluita contra la malaltia".