El Parlament aprova per unanimitat la presa en consideració de la Llei per a la Revaloració de la Platja de Palma


Actualizado 20/7/2010 20:03:45 CET

Després de la seva aprovació definitiva el 27 de juliol, es presentarà el Pla de Reconversió, amb un termini de 10 anys i un pressupost de 3.000 milions

PALMA DE MALLORCA, 20 Jul. (EUROPA PRESS) -

El Parlament ha aprovat aquest dimarts, amb l'assentiment de tots els grups, la presa en consideració de la Proposició de Llei de mesures per a la revaloració integral de la Platja de Palma, que serà aprovada de manera definitiva al ple extraordinari, que es farà el 27 d'aquest mes, després de l'acord tancat el passat 9 de juliol entre tots els grups de la Cambra.

Mitjançant l'aprovació d'aquesta Llei, el Consorci de la Platja de Palma tindrà l'instrument legal perquè pugui desenvolupar el seu Pla de Reconversió d'aquesta zona turística madura, que serà presentat a final d'aquest mes per la gerent del Consorci, Margarita Nájera, qui ha recordat que el projecte té un termini de deu anys i un pressupost de 3.000 milions d'euros, dels quals 1.000 milions seran aportats per les institucions públiques i la resta pel sector privat.

L'objectiu d'aquest Pla de Reconversió, a la presentació del qual es preveu que acudeixi el ministre d'Indústria i Turisme, Miguel Sebastián, és que la Platja de Palma deixi de ser un destí de turistes amb sota poder adquisitiu, tenint en compte que, actualment, aquesta zona de la capital balear continua amb els mateixos criteris turístics que en els anys 50 o 60, quan van començar a arribar els primers visitants.

Per aquesta raó, Nájera ha revelat que el Pla d'acció per rehabilitar aquesta zona pretén un "canvi de model de negoci", ja que, segons la seva opinió, el model turístic actual està "en decadència". Per a això, s'emprendrà una reforma en profunditat dels hotels per ampliar les habitacions, sobretot aquelles que només tenen al voltant d'11 metres quadrats, i incorporar nous serveis, com spas, amb el principal objectiu d'atreure a un altre tipus de turistes amb una major capacitat adquisitiva.

"O reconvertim la Platja de Palma o el que ens espera és que continuï i han estat un destí hooligan", ha advertit Nájera, qui ha recalcat que la pretensió és que una vegada sigui reformada aquesta zona, la despesa mig diari per turista sigui de 135 euros, respecte dels 65 actuals. A més, un altre dels objectius és que el preu mig diari per habitació doble sigui de 65 euros, tenint en compte que, actualment, hi ha hotels que ofereixen preus molt baixos per atreure a un determinat perfil de turista.

D'altra banda, mitjançant la normativa que s'aprovarà la setmana que ve, se'n va a incidir en la sostenibilitat, amb la finalitat de reduir les emissions de Diòxid de Carboni a l'atmosfera, per a la qual cosa, es crearà un espai lliure d'emissions en aquesta zona.

D'aquesta manera, els hotels hauran de fer un procés d'inversió per disminuir les seves emissions a la meitat, mentre que, al seu torn, els edificis d'habitatges seran sotmesos a una rehabilitació funcional i estètica, així com d'eficiència energètica.

LA LLEI IMPEDEIX NOUS CREIXEMENTS INJUSTIFICATS

Entre d'altres aspectes, la Llei preveu que en matèria de terra, el Pla de Reconversió impedeixi el desenvolupament injustificat i insostenible de nous creixements urbans a la Platja de Palma i estableixi la rehabilitació urbana integrada com una línia d'actuació preferent davant del nou creixement.

A més, estableix que el parc d'habitatges només pot incrementar-se en noves terres si es justifica en la necessitat d'assentar persones residents afectades per operacions no relocalitzables en el seu àmbit original o per operacions d'esponjament.

En matèria d'edificació hotelera, residencial i equipament, assenyala que el Pla ha de prioritzar la rehabilitació integrada del parc edificat davant de la construcció de possibles nous edificis.

A més, la normativa sosté que el Pla de Reconversió pot establir operacions de reconversió, intercanvi i de transferència d'aprofitaments urbanístics per eliminar, totalment o parcial, els immobles que consideri obsolets o inadequats, qualsevol que sigui l'ús lucratiu al qual estiguin destinats, d'acord amb els objectius que s'han d'aconseguir amb l'ordenació proposta pel Pla.

D'altra banda, la Llei subratlla que, a efectes de facilitar el compliment dels seus objectius, el Pla pot delimitar àrees concretes, justificant els motius que ho fonamentin, en els quals les transmissions oneroses de béns immobles estaran subjectes a l'exercici dels drets del tempteig i retracte per part del Consorci de la Platja de Palma. Així, l'exercici d'aquests drets podrà recaure tant sobre les transmissions de terrenys sense edificar, com també sobre els edificats.

Respecte a l'estalvi energètic, la Llei obliga a les edificacions a reduir en un 50% els seus impactes ambientals i climàtics. Pel que fa a la mobilitat i el transport públic, la Llei indica que el Pla ha d'establir les mesures de canvi i els corresponents instruments normatius per a la reconversió dels actuals models de desplaçament i transport urbans que redueixen el consum energètic i les emissions amb la finalitat de propiciar models més sostenibles de mobilitat i de qualitat ambiental.

LA LLEI ACCELERA LES OBRES

Després d'anunciar l'acord de tots els grups el passat 9 de juliol, el portaveu del PSIB en la Cambra, Antoni Diéguez, ha subratllat que el consens ha estat possible, gràcies al fet que totes les formacions han considerat que una qüestió d'aquestes característiques "ha de ser com una olimpíada en la qual tot el món aporti i estigui integrat".

Diéguez ha recordat que en la rehabilitació d'aquesta zona turística de la capital balear, conflueixen competències de diverses institucions, com els Ajuntaments de Palma i Llucmajor, el Consell de Mallorca i el Govern, de manera que, a partir d'ara, el Consorci podrà desenvolupar la "complexa tasca de reorganitzar tota aquesta zona amb un instrument legal, que, en cas de no existir, tot el procés seria lentíssim".

En aquesta línia, el portaveu del PP al Parlament, Antoni Pastor, ha afirmat aquest mateix dia que era "gairebé impossible" emprendre una reforma integral a la Platja de Palma sense tenir un instrument jurídic urbanístic específic. D'aquesta manera, va recalcar que, a partir d'ara, es podrà començar "una vegada per totes aquesta gran reforma que és tan necessària per a aquest destí turístic".

Per la seva banda, el portaveu del Bloc, Biel Barceló, ha recordat que els dos Ajuntaments afectats, així com els partits del Govern i l'oposició treballaven des de fa molts anys a la Llei que ha d'impulsar definitivament la remodelació de la Platja de Palma, tenint en compte que permet "superar les dificultats tècniques i les traves burocràtiques" que existien fins ara per emprendre aquestes obres.

Finalment, el portaveu d'UM, Josep Melià, ha remarcat el dia en el qual s'ha arribat al consens que "una vegada més", es demostra que el seu partit fa un "acte de responsabilitat" donant suport a una iniciativa, que és "positiva per a Mallorca i Balears", tot i que, segons la seva opinió, "possiblement arriba tarda, tot i que cal per ordenar aquest espai emblemàtic i tan important per a la indústria turística del nostre país".