El Parlament debatrà dimarts les propostes del PP i UM de devolució de les mesures fiscals per reduir el dèficit


Actualizado 15/11/2010 18:56:09 CET

PALMA DE MALLORCA, 15 Nov. (EUROPA PRESS) -

El ple del Parlament debatrà aquest dimarts les propostes del PP i UM d'esmenes a la totalitat de devolució del projecte de llei que inclou les mesures tributàries addicionals que el Govern pretén aplicar per incrementar els ingressos i reduir el dèficit públic de la comunitat.

Cap recordar que el Consell de Govern va aprovar tres Projectes de Llei el mes de juny passat, dels quals un era per reduir despeses en 103 milions d'euros; un altre per crear un impost ecològic sobre les empreses d'energia i comunicacions que incideixin al medi ambient i amb el qual es pretén recaptar 18 milions d'euros anuals; i un tercer per incrementar els impostos a les rendes més altes, amb la finalitat de recaptar entre 15 i 20 milions d'euros anuals.

El primer d'aquests Projectes de Llei -que marcava la reducció en un 5 % del sou dels funcionaris i treballadors públics- es va tramitar per lectura única per la qual cosa ja ha estat aprovat. Per contra, els altres dos s'estan tramitant de manera ordinària i dimarts seran votats pel ple de la cambra balear.

Tant el PP com UM ja han mostrat en reiterades ocasions el seu rebuig a una possible pujada dels impostos, raó que els va portar a presentar una esmena a la totalitat amb la intenció que els esmentats Projectes Llei siguin tornats i es freni així la seva tramitació.

D'altra banda, dimarts que ve també es tractarà al Parlament una interpel·lació del grup popular referent a la política en matèria de pressupostos autonòmics. Cal assenyalar en aquest sentit, que el president del Govern, Francesc Antich, té previst reunir-se la setmana que ve amb el PP per intentar aconseguir un acord pressupostari.

A més, es debatrà una moció presentada pel PP sobre la política del Govern en relació amb l'ordenació i explotació dels pressupostos de les Balears.

SET PREGUNTES DEL PP

També sobre els pressupostos autonòmics, el Grup parlamentari Popular presentarà una sèrie de qüestions al Govern. Entre aquestes, destaca una que formularà el portaveu del PP en la Cambra, Antoni Pastor, qui preguntarà al president balear, Francesc Antich, si creu que està actuant "amb responsabilitat" al rebutjar la proposta que aquest partit li va fer en relació amb els pressupostos 2011.

Pastor també formularà una altra pregunta a Antich sobre els pressupostos, en aquesta ocasió per conèixer amb càrrec a quines partides del pressupost que es prorrogui pensa el Govern fer front al dèficit de les Conselleries de Salut i d'Educació.

En un altre ordre de coses, el diputat José María Rodríguez s'interessarà per conèixer el títol competencial amb el qual la Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat actua per implantar el tramvia de la Badia de Palma.

Per la seva banda, la parlamentària popular Maria Virtudes Marí i Ferrer preguntarà al Govern en quin estat es troba la tramitació de la construcció de la depuradora que està previst ubicar a Sa Coma.

Alhora, els populars presentaran una altra sèrie de preguntes sobre la situació en la qual es troben els treballadors de la productora que treballa per a IB-3 a Eivissa; les mesures que pensa adoptar l'executiu per evitar les inundacions al Pla de Sant Jordi; així com l'opinió del Govern acosta que Menorca sigui l'illa amb major estacionalitat turística de la comunitat.

El grup socialista, per part seva, s'interessarà per conèixer les actuacions que porta a terme la Conselleria de Comerç, Indústria i Energia per fomentar el consum de productes autòctons. La diputada socialista Aina Crespí interrogarà la consellera d'Innovació, Interior i Justícia, Pilar Costa, el resultat de l'estudi d'implantació de les Tecnologies de la Informació i Comunicació en les pimes de la comunitat.

A més, els socialistes també plantejaran altres preguntes sobre les mesures impulsades per la Conselleria de Salut per millorar l'accessibilitat als serveis d'Atenció primària, i una altra sobre el nivell de compliment del Govern en relació amb la seva política d'habitatge.

El diputat de UM Josep Melià, per part seva, preguntarà al Govern qui era el conseller de Medi Ambient quan va entrar en vigor l'article 5 de la Llei 10/2010 de mesures urgents relatives a determinades infraestructures i equipaments d'interès general en matèria d'ordenació territorial, urbanisme i d'impuls a la inversió.