La patata, els cereals i la fruita seca són els cultius més afectats aquest any per la meteorologia i la crisi


Actualizado 24/8/2010 21:37:31 CET

PALMA DE MALLORCA, 24 Ago. (EUROPA PRESS) -

Els cultius de patata, cereals i fruita seca han estat en el primer semestre d'aquest any els més afectats a Balears pels problemes meteorològics registrats així com pels efectes de la crisi sobre el preu del gasoil, tal com ha explicat en roda de premsa el president d'Asaja, Biel Company, qui ha lamentat alhora l'eliminació de la Conselleria d'Agricultura en els primers sis mesos de l'any.

Segons ha concretat, la producció de fruita seca s'ha reduït en un 60 % en relació amb el mateix període de l'any passat, mentre que en el cas dels cereals de secà ha disminuït en un 36,5 %. Alhora, ha lamentat que aquests s'hagin vist afectats per una "baixada important" de la qualitat, que es constata en el seu pes (actualment el metre cúbic pesa 540 quilos respecte dels 640 en condicions normals).

Alhora, Company ha posat èmfasi en la producció de patates, qualificant la campanya d'aquest sector com la "pitjor" dels últims deu anys. I és que, segons ha exposat, la producció ha baixat un 33 % que s'ha vist compensant amb un increment del preu en un 21 % per quilo. Tot i això, el volum total de negoci (ingressos) s'ha reduït un 19 %.

En relació amb la garrofa, ha assenyalat que el preu s'ha situat en els 18 cèntims per quilo, amb una producció de 18.000 tones, mentre que referint-se al regadiu (verdures i hortalisses) ha apuntat que la climatologia ha endarrerit la producció fins al mes d'agost, tot i que en aquest àmbit es preveu "bona".

Al seu torn, el màxim responsable de l'entitat ha explicat que la collita d'oliverar arrencarà en octubre i s'espera una producció de 3.000 tones; pel que fa al vi es preveu una "bona" campanya en quantitat i qualitat, i en al·lusió a la ramaderia, ha al·ludit a problemes "en tots els sectors" a causa de a la proliferació de lleis "restrictives" que provoquen que hi hagi "més costos als quals fer front a".

"Tots els àmbits del sector primari estan patint molt i alguns han assolit una situació límit", ha lamentat Company, qui ha apuntat alhora cap a problemes de finançament i sobretot a l'increment del preu del gasoil, que ha començat l'any a 55 cèntims i ha patit un increment "d'ultimàtum" fins a 82.