Sampol apel·la a la solidaritat de les CCAA més riques perquè en 2010 Balears rebi 300 milions d'euros més


Actualizado 25/11/2009 15:47:42 CET

Proposa que Balears sigui beneficiària del Fons de Compensació Interterritorial i deixi d'aportar al Fons de Suficiència

PALMA DE MALLORCA, 25 Nov. (EUROPA PRESS) -

El senador autonòmic, Pere Sampol, va apel·lar avui a la solidaritat de l'Estat perquè les comunitats autònomes que en actualitat tenen una renda per càpita més elevada que Balears tornin a les illes els anys de solidaritat que l'arxipèlag ha tingut amb elles.

Per aquesta raó, va anunciar que presentarà dues esmenes als pressupostos generals de l'Estat que d'aprovar-se suposarien per a Balears una injecció de 300 milions d'euros més, que li permetrien situar-se en la mitjana de finançament per càpita, un llindar que de moment, i pesi al nou sistema de finançament, no supera.

En roda de premsa, Sampol va detallar que proposarà que Balears sigui beneficiària del Fons de Compensació Interterritorial, així com que deixi d'aportar al Fons de Suficiència. Els Pressupostos per al 2010 preveuen que Balears aporti a aquest fons 230 milions d'euros, alguna cosa "injust" des del punt de vista del senador, quan les illes són des de l'any 2000 més pobres que la mitjana de l'Estat. En només vuit anys les illes han disminuït la seva renda per càpita un 20 %.

Així, al ple que es farà al senat el 15 de desembre es debatran aquestes dues esmenes, que "resoldrien els problemes de liquiditat" que té la comunitat autònoma i que no li permeten "atendre les necessitats creixents en matèria social, educativa, sanitària i de transport". Per aquesta raó, ha remarcat que aquests 300 milions d'euros més "sí equipararia a Balears amb la resta de CCAA en renda per càpita".

Sampol ha criticat que les illes no disposin dels "recursos propis suficients" per donar cobertura a aquestes necessitats, i ha afegit que els afectes reals del nou model de finançament no es veuran fins al 2012, amb la "liquidació definitiva", pel que va aclarir que les dues esmenes "suposarien avançar al 2010 els recursos que hauran d 'arribar de manera gradual en 2012".

I és que, és "ara i no d'aquí a tres anys quan Balears necessita amb urgència més liquiditat", que el nou sistema de finançament, que va qualificar de "pervers", no pot proporcionar-li.

(HAURÀ AMPLIACIÓ)