El Parlament demana al Govern que impulsi la declaració de servei públic del transport aeri amb la Península


Actualizado 11/3/2008 18:05:59 CET

Reclamen a l'executiu que aprofiti la "sintonia" que existeix amb Madrid per aconseguir una rebaixa els preus dels vols interilles

PALMA DE MALLORCA, 11 de març (EUROPA PRESS)

El Parlament balear va acordar avui instar al Govern que iniciï els tramitis necessaris amb el Govern central per impulsar la declaració d'obligació de servei públic en les connexions aèries entre les illes i la Península, amb l'objectiu que els ciutadans de la comunitat puguin fer aquests trajectes beneficiant-se de les condicions favorables que ja existeixen en els vols interilles, i que també han de millorar-se.

La proposta es va assolir després que s'aprovés per assentiment de tots els diputats de la Cambra, inclosos els del PP, d'un dels quatre punts de la moció presentada pels populars, aconseguint el consens polític entorn d'una reclamació unànime de les diferents formacions polítiques que fins ara no s'havia concretat en un acord.

Alhora, el conjunt dels Grups representats en la Cambra autonòmica van reclamar a l'executiu que lidera Francesc Antich que aprofiti la sintonia política que existeix amb Madrid, després de les resultats eleccions de diumenge passat, i que es posi a treballar per donar resposta a un de problemes que més preocupen als ciutadans de les Illes, "deixant de banda els interessos partidistes".

Malgrat l'acord, en el debat parlamentari van tornar a quedar latents les diferències que existeixen amb l'únic grup de l'oposició al voltant a la proposta de modificació de l'actual declaració de servei públic dels vols interilles, a fi d'abaratir la tarifa de 72 euros, que està implantada actualment i sobre la qual tots van coincidir a assenyalar que és massa elevada.

La proposta de 27,5 euros, tot i que va sorgir del Govern de Matas, podria servir de "referent" tal com va indicar el diputat del PSIB, Ernest Ribalaiga , qui va admetre que entorn d'aquesta quantitat hauran d'establir-se les noves tarifes.

TARIFES FLEXIBLES

Tot i això, el PP va mostrar el seu desacord amb les tarifes flexibles plantejada per l'actual Govern perquè considera que aquest sistema encarirà les tarifes màximes fins a un 25%. Així ho ha assenyalat avui la diputada del PP, Antònia Gener, qui va afegir que la proposta de modificació de servei públic "beneficia res més que a les companyies", pel que va demanar "un canvi de model que garanteixi les freqüències mínimes i horaris adequats".

UN MODEL NO FUNCIONA

Per part seva el diputat d'UM, Bartomeu Vicens, va coincidir a assenyalar que l'actual sintonia entre els governs central i autonòmic hauria de servir per "compensar" el fet insular, i aconseguir que existeixin unes tarifes de vols "estables" en la comunitat.

Per la seva banda, el diputat del Bloc parell Mallorca, Antoni Alorda, va defensar la flexibilitat de tarifes i es va mostrar partidari de "donar una oportunitat" a un model que, segons va dir, ha "funcionat" a les Canàries durant dos anys. "Aquesta legislatura té un gran repte per millorar el servei que va deixar el PP i que fins ara s'ha mantingut", ha afegit .

Finalment, Ribalaiga va insistir que a l'actual sistema de transport aeri "no funciona" pel que ha donat suport al necessitat d'un canvi, lluny de partidismes polítics i més prop de les necessitats dels ciutadans de les Illes.