El PP demana al Govern que faci una "contraoferta" al Ministeri que millori el cost del traspàs de Justícia


Actualizado 11/3/2008 17:52:45 CET

Insisteix que calen 80 milions d'euros, molt per sobre dels 50 milions de cost efectiu que va proposar Bermejo

PALMA DE MALLORCA, 11 de març (EUROPA PRESS)

El diputat del grup popular Miquel Ángel Jerez va reclamar avui al Govern balear que posi a sobre de la taula del Ministeri de Justícia una nova oferta que millori la quantia econòmica prevista per al traspàs de les competències a la comunitat autònoma, el cost efectiu de les quals ronda actualment els 50 milions d'euros anuals.

En aquest sentit, durant una interpel·lació realitzada pel grup popular, Jerez va reclamar al conseller de Presidència, Albert Moragues, que "tingui en compte els 81 milions d'euros d'estimació que va fer el PP en el seu moment", i que serveixin de referència en la negociació que mantenen les dues Administracions, que es van reunir per última vegada el passat 14 de febrer, sense arribar a cap acord significatiu.

Sobre aquesta petició, el conseller de Presidència va assenyalar que aquest càlcul estimat que apunta el PP "respon a una situació ideal", si bé, va apuntar que l'esmentada quantitat "no s'ajusta a la realitat", i al cost efectiu al qual ascendeix l'assumpció de les competències, i que, segons va explicar, és aquell que determina la despesa que representarà per a la comunitat la seva gestió.

Sobre aquesta qüestió, va apuntar que mentre que finals del 2006 la valoració del cost efectiu del traspàs a Balears era de 44 milions d'euros, actualment s'eleva als 50 milions d'euros, una xifra que, va admetre, "encara es pot millorar". Moragues li va recordar a Jerez que l'any 2003, quan governava l'ex-president José María Aznar, el cost efectiu de les transferències de Justícia es fixava en 23 milions d'euros, la meitat que en aquesta legislatura.

GRANS DEFICIÈNCIES

En aquest punt, el diputat del PP va remarcar la importància que les competències vinguin ben dotades, per poder fer front a les "deficiències" que existeixen als edificis dels jutjats d'Eivissa i de Mallorca, i alhora li va recomanar a Moragues que es passegi per aquestes instal·lacions perquè comprovi de primera mà "que la situació és insostenible".

Alhora, va apuntar que el traspàs haurà de preveure a més les millores econòmiques que necessiten els funcionaris de les Illes per igualar les seves retribucions a les dels funcionaris de les comunitats autònomes on ja estan assumides. Finalment, va reclamar la creació d'un jutjat de primera instància d'instrucció a Formentera que permeti "donar cobertura a una demanda als residents, i també als milers de visitants que cada estiu a acudeixen a l'Illa".

"Estem disposats a rebre les competències ja, que permetin millorar la situació actual, però des d'un vista més possibilista", va etzibar el conseller, qui va reiterar la seva voluntat que el traspàs en matèria de Justícia "no suposi una càrrega per a la comunitat autònoma".

PRINCIPAL ESCULL

Sobre aquesta qüestió, va apuntar que en aquest moment el principal "escull" de les negociacions amb l'executiu central se centra en la dotació econòmica que haurà de percebre Balears per fer davant de la construcció dels nous edificis judicials de Maó, Ciutadella i Eivissa, l'execució de la qual està projectada entre 2008-2011.

Finalment, va apuntar que el Govern continua en espera d'una nova reunió de la Comissió de Transferències que, segons va dir, "podria ser la definitiva", tenint en compte que, va remarcar, "existeix la voluntat d'arribar a un acord per les dues parts".

La resta de grups polítics de la Cambra Autonòmica es van mostrar d'acord que les Illes necessiten disposar "ja" de les transferències de Justícia, si bé van coincidir a assenyalar que cal que vinguin ben dotades, per evitar que es repeteixin situacions anteriors en les que la comunitat va rebre l'assumpció de noves competències sense una dotació suficient.