La Policia deté a Màlaga el líder d'una xarxa de 'narcos' que pretenia distribuir 2,5 tones d'haixix a Europa


Actualizado 10/6/2009 15:06:27 CET

La droga era introduïda per via marítima des del Marroc a través de Tarragona, Palma de Mallorca i Portugal

MADRID, 10 Jun. (EUROPA PRESS) -

Agents de la Policia Nacional han intervingut 2.530 quilos d'haixix i detingut sis membres d'una organització dedicada al tràfic d'estupefaents a gran escala, que introduïa la droga per la via terrestre i marítima des del Marroc a través dels ports de Palma, Tarragona i Portugal per a la seva posterior distribució a Europa. El líder de la xarxa ha estat detingut a l'aeroport de Màlaga quan pretenia abandonar Espanya.

Segons ha informat la policia, a l'operatiu s'han practicat dos registres en els quals a més s'han intervingut 46.000 euros en efectiu i s'emmarca dins l'operació 'Costa Alta', desenvolupada per la Policia Nacional, la policia Judicial de Portugal i el Servei de Vigilància Duanera, en què han estat detinguts tres individus i confiscades sis tones d'haixix al port esportiu de la població lusitana de Vilamoura.

L'operació va començar fa més d'un any quan els investigadors van recollir informacions sobre diversos integrants d'un grup de 'narcos' que organitzaven enviaments d'haixix des del Marroc a Espanya i Portugal i eren dirigits des d'Holanda per M.N. Segons les indagacions, s'encarregaven d'adquirir la droga, de contractar les embarcacions semirígides per al transport i als seus pilots, així com de determinar els punts d'arribada, emmagatzemar la substància i després distribuir-la a la resta d'Europa.

La col·laboració policial internacional va permetre la detenció el març passat de tres persones i la confiscació de sis tones d'haixix a Portugal. Llavors han estat intervingudes vuit embarcacions tipus iot dotades de dobles fons en les quals camuflaven l'estupefaent.

Les investigacions van permetre determinar que, a mitjans de maig, el grup preparava un imminent enviament de droga per via marítima, que anava a ser introduït per les costes de Tarragona. Llavors, es va detectar que un dels investigats, A.G.H., s'havia traslladat en la seva furgoneta, carregada de droga, fins a la població de Cambrils (Tarragona), on se la va lliurar a un altre individu. Aquest es va dirigir a una granja avícola de Riudoms per guardar-ho i després va tornar al seu domicili, en Esparreguera (Barcelona).

DROGA AMAGADA EN MENJABLES D'AUS D'UNA GRANJA

Els agents van realitzar un registre en Esparreguera on van confiscar 800 quilos d'haixix així com de 46.000 euros en efectiu i van procedir a l'arrest de quatre persones. En el registre fet en la granja de Riudoms es van localitzar, ocults a l'interior dels menjables de les aus, 59 fardells que contenien un total de 1.731 quilos d'haixix. En aquest moment, es va detenir a M.E.A., encarregat de les tasques de vigilància i custòdia de la droga.

En una segona fase de l'operació, els investigadors van descobrir que el líder del grup, les inicials del qual són M.N., es trobava en territori espanyol. Un complex dispositiu de vigilància va permetre detenir-lo a l'aeroport de Màlaga i intervenir l'haixix juntament amb 5.000 euros en efectiu i nombroses claus, relacionades amb les seves activitats il·lícites.

Les nombroses mesures de seguretat que adoptaven per evitar l'acció policial, unit a la gran mobilitat i la seva intensa activitat a Espanya i a l'estranger, ha requerit d'una coordinada col·laboració a escala internacional.

La investigació ha estat feta per agents de la UDICO de la Prefectura Superior de Policia de Catalunya en col·laboració amb les Comissaries de Terrassa (Barcelona) i Tarragona, i el Grup de policia Judicial de l'aeroport de Màlaga. En les diferents fases de l'operatiu han participat a més investigadors del GRECO de la Comissaria General de policia Judicial i el Servei de Vigilància Duanera. L'operació continua oberta i no es descarten més detencions.