L'Ajuntament d'Andratx decreta tres dies de dol i organitzarà diversos actes culturals per recordar la seva obr


Actualizado 2/7/2009 19:47:42 CET

PALMA DE MALLORCA, 2 Jul. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament d'Andratx ha fet avui un ple extraordinari en què va decretar tres dies de dol pel periodista i escriptor Baltasar Porcel, oriünd d'aquesta població mallorquina, i que va morir ahir a Barcelona als 72 anys per un tumor cerebral del qual ja ha estat operat fa tres anys.

A més, al llarg dels pròxims dies s'organitzaran una sèrie d'actes culturals al municipi per recordar l'extensa obra de Porcel, qui serà enterrat dissabte que ve a Andratx. Prèviament, demà s'instal·larà una capella ardent al Palau Moja de Barcelona, de 10 a 19 hores, amb la finalitat que els ciutadans es puguin acomiadar de l'escriptor mallorquí, qui no va poder superar la reproducció d'un tumor cerebral, el mateix càncer que va superar amb èxit fa tres anys.

L'autor havia guanyat últimament el Premi d'Honor dels Lletres Catalanes (2007) i, el juny de l'any passat, el Premi Sant Joan de Caixa Sabadell per la seva obra 'Cada castell i totes les ombres', novel·la que ha acabat durant la seva estada hospitalària del 2007, també al Clínic.

La consellera d'Educació i Cultura, Bárbara Galmés, ha lamentat ahir profundament la mort de Porcel (Andratx, 1937), a qui va definir com la figura "més rellevant, amb més projecció i més bagatge de les nostres lletres, avalada per una bibliografia extensa que li ha permès cultivar tota mena de gènere i que li ha fet mereixedor d'importants premis i reconeixements al llarg de la seva trajectòria".

La titular balear de Cultura ha recordat que un dels reconeixements que ha rebut Porcel ha estat el nomenament dins del marc del Pla de Foment de la Lectura com Escriptor de l'Any 2009, el passat però de gener.

D'altra banda, ha assenyalat que l'any passat, Porcel va participar en les Converses Literàries a Formentor, com a testimoni directe de les originals, celebrades a final dels anys cinquanta, que van organitzar Camilo José Cela, Carlos Barral i Jaime Salinas. A més, ha afegit que ja havia confirmat la seva presència en l'edició d'aquest estiu, ja com Escriptor de l'Any.