El PP demanarà la compareixença d'Antich perquè expliqui el futur del projecte de la Platja de Palma


Actualizado 29/11/2010 18:23:58 CET

El PP demanarà que el Govern necessiti una autorització del Parlament per fer qualsevol modificació dels pressupostos

PALMA DE MALLORCA, 29 Nov. (EUROPA PRESS) -

El portaveu del PP al Parlament, Antoni Pastor, ha anunciat que el seu grup demanarà la compareixença en la Cambra balear del president del Govern, Francesc Antich, perquè expliqui el futur del Pla de Reconversió Integral (PRI) de la Platja de Palma.

En roda de premsa, Pastor ha afirmat que el president hauria d'haver comparegut per pròpia iniciativa per aquest assumpte, que ha qualificat de "consens i prioritari" per a l'economia balear. És per aquesta raó, que els 'populars' exigeixen una explicació pública sobre les actuacions que s'han realitzat i que es portaran a terme.

D'altra banda, el portaveu ha informat de les iniciatives que el Grup Popular defensarà al ple d'aquest dimarts i que estan centrades sobretot en els pressupostos de la comunitat, en temes sanitaris referents a l'hospital de Son Espases i en la reforma de la Platja de Palma.

La diputada Mabel Cabrer ha assenyalat que el PP defensarà un moció relacionada amb els pressupostos que pretén reprovar el fet que el Govern no hagi registrat al Parlament un Projecte de Llei de Pressupostos, i alhora buscar fórmules perquè el Parlament pugui controlar "aquesta situació excepcional".

Per a aquest fi, Cabrer ha explicat que aquesta iniciativa busca reprovar al conseller d'Economia i Hisenda, Carles Manera, per "negar-se" a presentar un projecte de pressupostos al Parlament, alguna cosa que succeeix per primera vegada a Balears, ha postil·lat.

Alhora, la moció constata que durant aquesta legislatura la comunitat ha experimentat "el major endeutament" de la seva història, "la major baixada d'ingressos propis" i, en conseqüència, "la pèrdua de capacitat inversora" dels comptes de l'Administració que "posa en risc la prestació dels serveis públics".

Cabrer ha afegit que dins de l'apartat de reprovació al Govern de la moció, el PP demana que el Parlament constati "la baixa execució de les inversions estatals a Balears". La 'popular' ha posat com a exemple que en 2009 el Consell de Mallorca només va executar el 0,22 % del Conveni de Carreteres.

D'altra banda, en la moció se sol·licita que, de manera "urgent i immediata", Manera doni a tots els grups parlamentaris l'estat d'ingressos i despeses de cada partida pressupostària amb les quals obriran els pressupostos prorrogats l'1 de gener de 2011 les conselleries i les empreses públiques del Govern.

La parlamentària ha explicat que, tot i que es prorroguin els pressupostos, el pròxim any els comptes públics no seran les mateixes que el 2010, ja que caldrà aplicar la reducció de l'1,3 % del dèficit sobre el PIB marcada per les directrius europees. Cabrer ha matisat que aquesta premissa suposarà una reducció d'entorn del 6 o 7 % del pressupost balear respecte al passat any.

Per aquesta raó, els 'populars' sol·licitaran que mentre estiguin prorrogats els pressupostos, el Govern precisi d'una autorització del Parlament per fer qualsevol modificació pressupostària, tal com ja ha avançat Cabrer durant el ple del dia 16 de novembre.

Així, el PP pretén que el Govern necessiti d'una autorització del Parlament per fer qualsevol modificació de crèdit d'una Conselleria a una altra; incorporació de finançament per a un servei nou; i ampliació de crèdit durant l'any amb càrrec al dèficit públic.

Alhora, demanen que mentre els pressupostos estiguin prorrogats qualsevol endeutament del Govern sigui autoritzat per llei per la Cambra balear i que la Sindicatura de Comptes de la comunitat elabori un informe que avaluï si s'ha complert la normativa legal al no registrar un projecte de pressupostos al Parlament perquè fora debatut.