El PP presenta 23 esmenes parcials als PGE perquè es destinin 122 milions d'euros a infraestructures de Balears


Actualizado 25/11/2009 16:32:55 CET

PALMA DE MALLORCA, 25 Nov. (EUROPA PRESS) -

Els senadors del PP de les Balears han presentat un total de 23 esmenes parcials als pressupostos generals de l'Estat (PGE) per al 2010, amb la finalitat que es destinin 122 milions d'euros a infraestructures d'aquesta Comunitat, dels quals 60 milions anirien destinats en tres anualitats al Palau de Congressos de Palma, si bé han assenyalat que no es tracta de partides econòmiques noves, sinó de "redistribuir" els recursos ja previstos en els comptes públics perquè es compleixin els compromisos adquirits per l'executiu central amb les illes.

A més de la firma d'un conveni per a cofinançar el Palacio de Congresos de Palma, mitjançant el qual l'executiu central destinaria 20 milions d'euros en 2010, altres 20 milions en 2011 i 20 milions més en 2012, els populars proposen eliminar cinc passos a nivell al municipi de Santa Maria per un import de 8 milions d'euros.

Altres de les esmenes plantegen implantar un parador turístic a Eivissa per un import de 6 milions d'euros i destinar 15 milions d'euros a actuacions en diversos barrancs i torrents de les Balears. Alhora, el PP proposa una partida de 3,5 milions d'euros per millorar les casernes de la Guàrdia Civil.

D'altra banda, el PP ha presentat cinc esmenes al text articulat, mitjançant les quals sol·licita que els PGE prevegin un pla de connectivitat aeri, una reducció del 50% de les taxes de navegació i la firma d'un conveni per un import de 1.500 milions d'euros per garantir el soterrament de les vies del tren a l'altura d'Inca i Manacor.

Mitjançant aquestes iniciatives, que no tenen concreció pressupostària, els populars també proposen la firma d'un altre conveni per a cofinançar l'Hospital de Son Espases a Mallorca i el nou Hospital d'Eivissa i l'aplicació de l'1% cultural a projectes de rehabilitació del Teatre des Born de Ciutadella, el Teatre Principal d'Inca, el Teatre Pereira a Eivissa i el de Campos, així com del Patrimoni arquitectònic de Santa Maria.

En una roda de premsa, el senador popular Joan Huguet ha explicat que el seu grup ha decidit presentar aquestes esmenes davant de la possibilitat que no prosperi el veto presentat pel PP als PGE, a causa que, segons ha criticat, són els "pitjors pressupostos de la democràcia, a l'anar en contra de les economies familiars, les classes mitges i els treballadors".

Així, ha explicat que la seva formació s'oposa a aquests comptes públics, ja que "la inversió cau un 10,2%, mentre que es redueix en un 30% la inversió en R+D+I i en un 4% la inversió en infraestructures".

Al mateix temps, Huguet va recriminar a l'executiu central per incrementar la despesa pública en un 17% a costa de l'endeutament i per pujar els impostos de l'IRPF i IVA, el que "afectarà als quals menys tenen, mentre que les rendes més altes seran les que facin un esforç més baix, sent les més beneficiades aquelles que tenen els diners en paradisos fiscals".

"Una llar amb 60.000 euros de renda pagarà un 9,9% més a l'any entre IRPF i IVA, mentre una llar amb 20.000 euros de renda abonarà un 18,5% més", va censurar, i alhora va reprovar el fet que els pressupostos hagin estat elaborats amb unes previsions de creixement econòmic, que són "mentida".

En aquesta línia, ha recordat que en el mes de desembre del 2008, el Govern deia que el PIB creixeria en 2009 un 1%, mentre que nou mesos després, afirma que el PIB decreixerà un 3,6%.