El PP reclama a Antich i Calvo que se sotmetin a qüestions de confiança al Parlament i Cort


Actualizado 4/12/2009 16:29:43 CET

El partit més votat s'erigeix com a alternativa de govern en minoria i rebutja eleccions anticipades

PALMA DE MALLORCA, 4 Dic. (EUROPA PRESS) -

El PP va reclamar avui al president del Govern, Francesc Antich, a l'alcaldessa de Palma, Aina Calvo, que se sotmetin a sengles qüestions de confiança, al Parlament balear i l'Ajuntament de Palma, respectivament, per garantir-se el suport de la cambra i el ple a la seva gestió, o bé, abandonar els seus càrrecs, donant així l'oportunitat de governar en minoria a la llista més votada en les dues institucions. Una mesura que també van reclamar en "totes les institucions" que governa el pacte.

Així ho han indicat avui el vicesecretari de la Junta Regional Popular, Antoni Pastor, i el president de la Junta Local palmesana, el recent nomenat José María Rodríguez, en successives trobades mantingudes amb els mitjans de comunicació, en els que van qualificar de "fracassat" el pacte de centre-esquerra que governa les principals institucions de les illes des de 2007, amb uns líders que, igualment, no han aconseguit els seus objectius.

Referint-se a la possibilitat plantejada ahir per Antich de celebrar eleccions anticipades, Pastor ha rebutjat completament aquesta idea, perquè considera que "no són l'única opció" i, en especial, que seria una "greu irresponsabilitat", donada la situació social i econòmica de l'arxipèlag. Per això, ha destacat que "hi ha altres opcions", com cedir el govern al PP, que, amb 29 diputats, és el partit més representat al Parlament.

Per a Pastor, "seria molt democràtic" que Antich dimiteixi, perquè "només hi ha un responsable d'aquesta crisi, que és el president del Govern", ja que ha considerat "circumstàncies" a la resta de responsables polítics dels partits que configuren el pacte. Segons ha dit, el socialista ha plantejat al principi de la legislatura un projecte d'esquerres per a Balears que "a dia d'avui ningú es creu", com prova la segona crisi institucional en poc més d'un mes.

El portaveu popular va aprofitar per criticar el "circ mediàtic que ha creat el mateix senyor Antich", a l'anunciar a través d'un mitjà de comunicació que "possiblement es trencaria el pacte, convertint-se en la portada de tots els noticiaris". Una situació que ha considerat que "aquesta Comunitat no es mereix" i, per tant, cal corregir com més aviat millor.

MOCIÓ DE CENSURA A CORT

Per la seva banda, Rodríguez ha dit estar disposat que el seu partit governi en minoria a l'Ajuntament fins als pròxims comicis --dins d'un any i mig--, pel que va exigir a l'alcaldessa socialista Aina Calvo que presenti "de seguida" una qüestió de confiança davant del ple, per "saber si encara té majoria" i pot continuar al capdavant del consistori. I, si no ho fa, presentarà una moció de censura que creu que la primera edil no superarà.

Concretament, el president de la Junta Local Popular ha assenyalat que la qüestió de confiança "es pot plantejar en qualsevol moment", en un termini de fins a 24 hores i, si Calvo no ho ha fet encara, és perquè "sap que no té la confiança de la Corporació municipal", ha assegurat. Tot i això, també ha precisat que endarrerint aquesta mesura, la primera edil "com aconseguirà d'únic és debilitar la seva posició i la seva debilitat democràtica", ha dit.

Segons l'opinió de José María Rodríguez, qualsevol altra possibilitat de solucionar la crisi política actual són "manyes i componendes" destinades a "robar el resultat de les últimes eleccions", que van donar al PP com llista més votada a l'alcaldia --i a la Comunitat Autònoma--, i que van desembocar a l'actual pacte de govern interinstitucional, que "ha de reconèixer el seu fracàs", ha conclòs.

Per governar a Cort durant un any i mig, el PP "té majoria suficient" i, a més "és normal i lògic" que governi la força més votada, que "no recorrerà" a cap tránsfuga d'altres partits i es limitaria a "posar en marxa" el programa polític amb el qual va concórrer a les eleccions del 2007. I, respecte a qui podria ser un bon alcalde, Rodríguez ha assenyalat que pot ser qualsevol dels 14 noms que conformen la directiva de la Junta Local.