El present any hidrològic es troba entre els 15 més humits dels últims 63


Actualizado 24/8/2010 19:30:05 CET

Aquest any ha estat "especialment humit" a Balears entre d'altres zones d'Espanya

MADRID, 24 Ago. (EUROPA PRESS) -

L'any hidrològic actual (1 d'octubre del 2009/30 de setembre del 2010) se situa entre els 15 més humits dels últims 63 anys, a falta de cinc setmanes perquè conclogui aquest exercici, segons ha explicat a Europa Press el cap de l'Àrea de Climatologia de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), Antonio Mestre.

Així, fins ara ha plogut un 25% més del normal, amb un superàvit de 150 litres per metre quadrat respecte a la mitjana dels últims 30 anys. D'aquesta manera, Mestre ha explicat que l'any ha resultat "bastant humit en general" doncs ja ha superat els 690 litres que corresponen a un any "humit" i es troba a 20 litres d'arribar als 770, que permeten considerar que un any ha estat "molt humit".

"Li falta bastant poc, després molt probablement estem davant d'un any globalment molt humit en el sentit que està al 20% dels anys més humits de la sèrie històrica", ha precisat.

A més, ja s'han registrat més precipitacions que en tot l'any hidrològic passat. Concretament, ha plogut 150 litres més que a l'exercici 2008-2009, durant el qual la precipitació ha estat de 594 litres per metre quadrat.

ESPECIALMENT HUMIT AL TERÇ SUD

En concret, Mestre ha indicat que l'any ha estat "especialment humit" en el terç sud peninsular, Andalusia, Extremadura, bona part de Castella-la Manxa, Múrcia, Balears, la major part de Castella i Lleó i en algunes zones de la Comunitat de Madrid, sobretot al centre i el sud de la capital. A més, en alguns punts de l'extrem sud d'Andalusia, les pluges han superat el doble dels valors mitjans normals.

L'episodi de precipitacions més abundants va correspondre als mesos d'hivern i el començament de la primavera, --desembre, gener, febrer i març--, període en el qual les precipitacions gairebé van duplicar els valors mitjans. Des del mes de març, a la primavera els litres caiguts van estar entorn dels seus valors mitjans.

"Juny ha estat un mes bastant més humit de l'habitual i en canvi, el juliol i agost s'estan veient poques precipitacions en general, tot i que hi ha hagut algunes molt intenses però molt localitzades. Sumant tot això resulta un any en general bastant humit", ha afegit.

Tot i això, Mestre ha assenyalat que la distribució de les precipitacions en relació amb els seus valors mitjans ha estat "un tant desigual", de manera que, malgrat que l'any ha estat molt humit en general, hi ha algunes zones en les quals les precipitacions estan per sota dels valors mitjans, com a Cantàbria i el País Basc.

També, aquest període ha estat però sec del normal a València, en algunes zones d'Aragó, al voltant al sistema central i en zones de l'oest de Galícia. A la resta d'Espanya, la major part de la regió i de la vessant atlàntica i bona part dels arxipèlags les precipitacions superen els valors mitjans.