El primer mes de 2011 ha estat 0,5 graus centígrads més càlid del normal i un 20% més sec, segons l'AEMET


Actualizado 7/2/2011 20:03:43 CET

MADRID, 7 Feb. (EUROPA PRESS) -

El primer mes de 2011 ha resultat en el seu conjunt "algo més càlid" del normal i "algo més sec" del normal, respecte als nivells mitjans del període de referència (1971-2000), segons dades de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).

Així, gener va tenir una temperatura mitjana mensual 0,5 graus centígrads per sobre del normal i la precipitació acumulada de mitjana va quedar entorn d'un 20% per sota del valor mitjà de 67 litres per metre quadrat.

Respecte a les temperatures, l'AEMET apunta que "només" en les regions cantàbriques i de l'est peninsular, els termòmetres es van mantenir en gener entorn dels valors normals o lleugerament per sota d'aquests, mentre que a la resta d'Espanya, tot i que l'última desena del mes es van registrar temperatures baixes, el mes va resultar en el seu conjunt més càlid del normal, amb més d'un grau centígrad per sobre del valor mitjà a Castella i Lleó, zona centre d'Andalusia, est de Castella-La Manxa i nord-est de Catalunya.

Mentrestant, a Balears aquest mes ha estat "en general algo més fred del normal", i a les Canàries, "de la mateixa manera que en els mesos anteriors", gener es va tancar amb un caràcter "molt càlid a extremadament càlid" amb temperatures superiors en 1 i 2 graus centígrads respecte a les normals.

Aquest període va tenir dues fases "clarament diferenciades" pel que fa a les temperatures, ja que de l'1 al 20 de gener el mes ha estat "molt càlid" en general, amb valors entre 2 i 3 graus centígrads per sobre i fins i tot arribant aquesta anomalia a ser "especialment acusada" en punts de sud-oest de Castella i Lleó, on les temperatures mitjanes han estat superades en més de 4 graus centígrads.

Per contra, durant la tercera desena del mes les temperatures van caure "notablement" a l'entrar a la Península una massa d'aire fred de l'interior d'Europa, que van situar els valors mitjans en uns 3 graus centígrads per sota del seu valor mitjà. Aquest fet converteix a aquest període de 2011 en la tercera desena més freda des de 1960, després de les de 1963 i 2005.

A l'altre costat, l'AEMET destaca que els valors tèrmics més alts de gener s'han produït entre els dies 6 i 8 i entre l'11 i el 15, quan es van arribar a temperatures per sobre dels 22 graus centígrads en punts de Múrcia, València i sud de Catalunya, quan a les Canàries les màximes absolutes del mes van superar els 25 graus centígrads. La temperatura màxima absoluta s'ha registrat a l'aeroport de Gando, a Las Palmas de Gran Canària, quan el dia 6 es va arribar a 25,9 graus centígrads. A la Península, aquest mateix dia de Reis les temperatures màximes van correspondre a València, amb 23 graus centígrads i, l'endemà, la mateixa temperatura va arribar a Melilla.

En la banda contrari, les temperatures mínimes es van donar els dies 22 i 23 de gener, quan els termòmetres van caure per sota dels -10 graus centígrads. La mínima es va registrar el dia 23 de gener en Molina d'Aragó, amb -13,6 graus centígrads. L'AEMET també destaca les dades del dia 26 a Terol, amb -13 graus centígrads i Sòria, amb -10,4 graus centígrads.

20% MENYS DE PLUGES

Respecte al règim de precipitacions, gener ha resultat "algo més sec del normal" amb una precipitació acumulada mig sobre el territori d'Espanya d'un 20% per sota del valor mitjà de 67 litres per metre quadrat.

Tot i això, en els dos arxipèlags el mes ha estat "humit a molt humit" i de normal a humit en la major part del quadrant nord-oest peninsular, Madrid, nord d'Extremadura i algunes zones de Castella-la Manxa, mentre que a la resta d'Espanya ha estat en general normal a sec, havent resultat fins i tot molt sec a Cantàbria, El País Basc, Navarra i extrem oest d'Andalusia.

En algunes àrees del País Basc, nord de Navarra i nord-oest de Catalunya, les precipitacions no van arribar a arribar al 25% dels valors mitjans.

Concretament, els primers deu dies de gener les pluges més importants van caure en les Rías Baixas, a Galícia, on es van superar els 200 litres per metre quadrat. Mentrestant, la segona desena del mes ha estat "molt menys humida" que l'anterior, de manera que només s'han produït precipitacions significatives a Galícia i les regions cantàbriques. Les pluges més importants també es van donar en les Rías Baixas, tot i que amb quantitats que no van superar els 40 litres per metre quadrat.

En general, en la tercera desena les pluges van afectar a tot Espanya menys al sud de Galícia i nord-oest de Castella i Lleó. Les pluges més importants s'han produït a l'estret de Gibraltar i Canàries

Finalment, l'AEMET destaca que a Vigo, el 6 de gener es van acumular 68,7 litres per metre quadrat; en 57,7 litres per metre quadrat a Santander, que superen a l'anterior registre màxim de precipitació diària en gener a la capital càntabra amb dades des de 1947. També el dia 6 de gener, a Lugo van caure 55,3 litres per metre quadrat, dada que supera el màxim del dia i el mes, des de 1951.