La producció de vi de Balears va caure un 17,5% el 2007, tot i que la comercialització ve créixer un 5,1 per cent


Actualizado 09/04/2008 16:02:32 CET

PALMA DE MALLORCA, 9 Abr. (EUROPA PRESS) -

La producció de vi amb indicació geogràfica de Balears es va reduir un 17,5% durant l'any 2007 en relació l'any anterior, fins arribar als 37.828 hectolitres, mentre que la comercialització del caldo va experimentar un increment del 5,1 per cent en relació amb 2006, ja que es van llançar al mercat 32.138 hectolitres de vi balear.

Així ho ha informat avui la consellera d'Agricultura i Pesca, Mercè Amer, qui va assenyalar que la indústria del vi a Balears "està viva" i va apuntar que l'any 2007 ha estat "positiu" pel sector, tot i que la producció ha baixat com a conseqüència de la baixada de producció de raïm degut a les condicions meteorològiques desfavorables.

Segons va explicar Amer, la producció dels vins amb Denominació d'Origen va ascendir a 26.667 hectolitres --15.229 de Binissalem i 11.437 de Pla i Llevant-- mentre que la de Vaig veure de la Terra [alcanzó] els 11.161 hectolitres. Així, la producció de caldos amb Denominació d'Origen va baixar un 16,3 % el 2007 respecte a l'any anterior, mentre que el Vaig veure de la Terra va patir una baixada del 20,3 %.

Sobre les xifres de comercialització, la consellera va detallar que els vins amb Denominació d'Origen [alcanzaron] els 22.733 hectolitres --13.208 de Binissalem i 9.524 de Pla i Llevant-- mentre que el Vi de la Terra aconseguí els 9.405 hectolitres el 2007. Les dades reflecteixen que els vins amb Denominació d'Origen van incrementar la seva comercialització un 2,1% respecte a 2006, mentre que el Vaig veure de la Terra ho va fer en un 13 per cent.

"Els beneficis econòmics per al sector del vi de les Balears arribaren als 17,7 milions d'euros, gran part d'això degut a la comercialització al mercat interior" va sostenir la consellera, qui va reiterar que el 2007 va ser "un any positiu" pel conjunt de taverners.

En relació amb la distribució dels mercats de comercialització dels vins amb indicació geogràfica de la Comunitat Autònoma, les dades assenyalen que un 84,8% del caldo es ven a Balears, mentre que a Espanya es comercialitza el 2,7% del total, i a la Unió Europea (UE) un 10,7 per cent, donant-se la major part de les vendes a Alemanya. Aquestes dades indiquen que la comercialització respecte el 2006 es va incrementar a Espanya i a la UE.

Per a Amer, una de les principals apostes del departament que dirigeix passa per la "qualitat i la diferenciació" dels caldos que es produeixen a l'arxipèlag, ja que segons va recalcar, les varietats autòctones "tenen bona acceptació" al mercat. "Ens preocupa que surti un vi de qualitat, és important que hagi un control estricte de la producció" va sostenir.

En relació amb el consum de vi a les illes, Amer va assenyalar que el vi de producció balear representa un 12 o 13% del total del caldo que es consumeix a les illes, on la gent encara es decanta per beure vins d'altres zones d'Espanya, tot i que segons Amer, cada vegada són més els comerços i restaurants de l'arxipèlag que ofereixen Vi de la Terra o amb Denominació d'Origen en la seva oferta de caldos.