El programa LIFE finança un projecte de gestió sostenible dels boscos menorquins


Actualizado 16/7/2009 17:05:15 CET

MENORCA, 16 Jul. (EUROPA PRESS) -

L'Agència Menorca Reserva de la Biosfera ha obtingut el suport econòmic del Programa LIFE de la Unió Europea per a un nou projecte mediambiental dedicat a la gestió forestal sostenible dels boscos de l'Illa en el context del canvi climàtic.

Amb un pressupost d'1,4 milions d'euros -finançats en un 50% amb fons comunitaris-, i una durada de cinc anys, la nova experiència reunirà a científics i investigadors espanyols i estrangers per analitzar la situació actual de la massa forestal menorquina, promoure una activitat sostenible als boscos i estudiar com pot afectar-los el canvi climàtic, efectes més visibles del qual fins ara a la conca mediterrània són l'augment de les temperatures i els canvis en el règim de pluges.

La consellera d'Economia i Medi Ambient, Antònia Allés, va presentar avui el nou projecte LIFE i ha assegurat que es tracta d'una oportunitat perquè joves formats al camp de la biologia i la investigació mediambiental treballin a Menorca. Alhora Allés ha destacat el fet que Menorca hagi tornat a ser elegida per la Unió Europea per desenvolupar una experiència pilot que després serà exportada a altres zones de la Mediterrània.

El Consell té en marxa un altre projecte LIFE, dedicat als bassals temporals, que ha durat quatre anys i conclourà l'agost, mentre que, a més del ja iniciat sobre els boscos, prepara l'anomenat LIFE Reneix, que començarà a aplicar-se el novembre d'aquest any per la zona de Binimel·là; el seu objectiu serà la recuperació d 'hàbitats degradats.

El projecte relatiu a la superfície forestal, que ocupa un 40% del territori menorquí, es portarà a terme en col·laboració amb tots els agents implicats, tant usuaris i aficionats a les activitats a les zones forestals com els propietaris de les finques i els pagesos.

A més les accions deuran coordinar-se amb el Govern, administració amb competències en la gestió forestal, segons ha explicat el director insular de Medi Ambient, Raül Escandell.

El responsable de l'àrea ha indicat que es treballarà especialment en la prevenció d'incendis, un dels riscos que comporta l'increment de les temperatures, i a l'estudi de les noves plagues que poden afectar a les masses boscoses.

Per la seva banda, la biòloga i directora del projecte, Agnès Canals, ha afirmat que les directrius teòriques que marquin els experts s'aplicaran després, mitjançant convenis amb els propietaris, en finques forestals de l'Illa. Canals va especificar que l'estudi abraçarà no només la massa arbòria sinó també altres zones com la marina baixa del litoral.

Pel que fa als eixos del projecte, segons ha assenyalat Escandell, seran la biodiversitat, el cicle del carboni als boscos, la pluja i la lluita contra la desertització, la sanitat forestal i el seguiment de llagues, la funció productiva i la funció social.