El PSM-EN considera que l'eliminació dels noms franquistes de les places i carrers de Santanyí és una "victòria"


Actualizado 24/4/2008 19:52:31 CET

PALMA DE MALLORCA, 24 d'abril (EUROPA PRESS)

El PSM-EN va mostrar avui la seva "satisfacció" pel fet que la Comissió de Govern de l'Ajuntament de Santanyí hagi acordat el canvi de noms en els carrer de la població, amb el sentit d'eliminar els noms de places i carrers amb referències franquistes i a dictadors. En concret, els canvis afecten la Plaça del Generalísimo Francisco Franco, de l'Alqueria Blanca, i al Carrer de Calvo Sotelo, de Santanyí.

Segons un comunicat emès pels nacionalistes, la Plaça del Generalísimo Francisco Franco, de l'Alqueria Blanca, recupera el nom tradicional de Plaza de Sant Josep, a proposta de l'escriptor Miquel Pons, mentre que el Carrer de Calvo Sotelo, de Santanyí, passa a ser anomenat Carrer des Celler, a proposta del lingüista Cosme Aguiló.

Així, el portaveu del PSM-EN a l'Ajuntament de Santanyí, Matías Pizarro, va mostrar la seva satisfacció, ja que "a la fi, el consistori de la població ha entès la conveniència d'eliminar aquests noms, que evocaven episodis històrics d'infausta memòria per a tots els demòcrates, especialment en el cas de la Plaça del Generalísimo Francisco Franco".

"Aquest canvi és una victòria de la memòria i la dignitat democràtiques, ja que durant els últims anys, el PSM-EN ha reclamat insistentment l'eliminació d'aquests noms dels carrers de Santanyí", va assegurar Pizarro.

El passat dia 27 de març els nacionalistes van enregistrar un escrit davant del consistori en el qual advertien de "l'incompliment de la llei de memòria històrica" (que prohibeix l'exaltació de la sublevació militar i la dictadura franquista), i on recordaven que "l'advocacia de l'Estat s'ha pronunciat a favor de declarar nuls els acords de corporacions locals que reconeguin de manera oficial a persones i activitats enfrontades a l'ordenament jurídic".