PSM-IniciativaVerds reclama garantir una renda mínima per a les persones sense prestacions socials


Actualizado 26/1/2011 19:30:12 CET

Demanen que es convoqui una taula sectorial entre les comunitats i el Govern central per debatre el finançament d'una renda mínima de ciutadania

PALMA DE MALLORCA, 26 Ene. (EUROPA PRESS) -

PSM-IniciativaVerds ha reclamat "responsabilitat" al Govern central al qual ha sol·licitat que garanteixi una renda mínima de ciutadania per als aturats de llarga durada i sense prestació social alguna.

Per a aquest fi, la coalició nacionalista i ecosocialista ha considerat "urgent" la convocatòria d'una taula sectorial de serveis socials per pactar amb les comunitats autònomes mesures per fer front davant les necessitats de les famílies sense recursos.

Així ho han comunicat a la premsa el secretari general del PSM-EN, Biel Barceló, i la consellera d'Afers Socials i membre de l'executiva de IniciativaVerds, Fina Santiago.

Els nacionalistes han titllat de "molt perillosa" la "falta d'estratègia" i "carència de rumb" del Govern espanyol en matèria de serveis socials i protecció laboral". En aquest sentit, han recordat que primer es va anunciar el juliol una pròrroga de l'ajuda per als aturats de llarga durada (PRODI), per més tard decidir la seva retirada, si bé finalment en gener s'ha dit que canviarien els 426 euros per 350 euros amb la condició de rebre formació.

Barceló ha emfatitzat la necessitat de garantir recursos per fer front a l'augment de la demanda de serveis socials a les illes, ja que, segons la seva opinió, aquests 350 euros "no permetran ni a la meitat de les persones que ho necessiten accedir a aquestes ajudes".

"És responsabilitat del Govern espanyol assegurar a totes aquelles persones que estiguin en una situació de vulnerabilitat, una renda mínima perquè puguin cobrir les necessitats bàsiques".

D'altra banda, Santiago ha incidit en "la greu contradicció" que suposa que l'Executiu central prengui decisions "que agreugen la demanda de serveis bàsics" quan no té competències en serveis socials. "Això al mateix temps que anuncia la disponibilitat de fins a 20 mil milions d'euros per sanejar el sector financer". "Si hi ha diners per a les caixes, ha d'haver diners per als més desafavorits", ha afegit.

MESURES PER AUGMENTAR ELS INGRESSOS PÚBLICS

A més, Barceló ha insistit en la necessitat de situar a les persones més febles a l'epicentre de les decisions polítiques en matèria laboral i social. En aquesta línia, ha apuntat algunes propostes complementàries per pal·liar aquesta situació com la lluita contra l'economia submergida, que suposa el 23% del PIB, és a dir, que "amb la declaració d'aquests fraus l'Estat podria tenir uns ingressos fiscals de fins a 90 mil milions d'euros".

Alhora, també ha proposat introduir trams a l'IRPF per a les rendes més altes (a partir de 60.000 euros, l'aplicació d'un 45% de retenció, i per a les rendes de més de 120.000 euros un 50%). Una mesura que permetria ingressar a les arques públiques fins a 2.500 milions d'euros, han indicat.

Una altra de les propostes és la recuperació de l'Impost de Patrimoni, que suposaria ingressar al voltant de 2.100 milions d'euros, "una quantitat que s'aproxima molt als diners que el Govern espanyol es va estalviar amb la congelació de les pensions".

SISTEMA DE CAIXES

Respecte a l'anunci del Govern que intervindrà en les caixes que no siguin solvents, els nacionalistes s'han mostrat totalment contraris. Barceló ha apuntat que aquesta reforma suposa "una estratègia del sector banquer per eliminar la competència que suposen les caixes, obligar-les a cotitzar a la Borsa i que, per tant, puguin ser adquirides, per exemple, pels bancs".

"Les caixes compleixen amb una funció social i tenen una representació democràtica, fets que no es poden obviar ni eliminar". Barceló ha lamentat que, en un primer moment, s'obligués a les caixes a fusionar-se, i ara en una segona fase, se les obligui a presentar el comptes en un termini de temps "massa curt" per avaluar el seu funcionament i la rendibilitat de les operacions de fusió.