Vicenç Grande compareix demà davant el jutge com a imputat en el cas per la venda d'Es Creuers


Actualizado 20/5/2008 20:48:02 CET

PALMA DE MALLORCA, 20 Maig. (EUROPA PRESS)

El president del Grup Immobiliari Drac, Vicenç Grande, compareixerà demà davant el jutge Miquel Florit com a imputat dins el cas del Pla Territorial de Mallorca, pel qual s'investiga una suposada trama de corrupció entre polítics i promotors que podria haver generat "pelotazos" urbanístics per valor de més de 300 milions d'euros, derivats de les plusvàlues de la compravenda de terrenys.

El també màxim accionista del RCD Mallorca prestarà declaració per la suposada operació que va portar a terme el 2004 per la qual hauria venut al promotor Mateu Sastre els terrenys ubicats a la finca d'Es Creuers (Marratxí) per 41 milions d'euros, 27 milions més dels quals va abonar quan va adquirir aquests solars dos anys abans. Uns terrenys que ara mateix són objecte d'investigació judicial per un presumpte "pelotazo" de gairebé 100 milions d'euros.

La compareixença de Grande, que s'ha avançat a demà, estava prevista al principi per al divendres, al costat de la del també imputat ex conseller de Medi Ambient, Jaume Font, del Govern presidit per Jaume Matas.

També han prestat declaració el portaveu d'UM al Parlament, Bartomeu Vicens, i el propietari d'Ibercon, Mateu Sastre, imputats també per part del titular del jutjat d'instrucció número u de Palma, per estar acusats de supòsits delictes d'informació privilegiada, prevaricació i tràfic d'influències.

La imputació es va portar a terme arran de la suposada implicació de polítics i promotors en les irregularitats que s'investiguen al voltant al Pla Territorial, norma urbanística que va sortir endavant en la passada legislatura, concretament el 2004, amb els vots favorables de PP i UM, i en contra per part de l'oposició per no estar d'acord amb la figura de les Àrees de Reconversió Territorial (ART).

En concret, el magistrat Miquel Florit investiga si en la redacció de les ART recollides en el Pla insular per part de l'anterior equip de govern del Consell de Mallorca, dirigit per UM amb el suport del PP, van poder cometre's diversos delictes mitjançant la filtració d'informació privilegiada sobre diverses finques rústiques de Mallorca que anaven a ser requalificades com urbanitzables amb l'aprovació del PTM, per beneficiar a importants promotors de l'illa.

La querella de la fiscalia analitza indicis incriminatoris en la compravenda de solars en les àrees de reconversió investigades, com són les de Marratxí, Campos, Sóller, Pollença i Alcúdia. Segons el Ministeri Públic, un informe pericial ha valorat en més de 297 milions d'euros les plusvàlues que es van generar en els esmentats terrenys.

La consellera de Territori del Consell, Maria Lluïsa Dubón, va admetre que la investigació oberta per la Fiscalia podria afegir dificultats en la modificació del Pla Territorial, impedint que la seva aprovació es porti a terme abans del 15 de juliol, tal com estava previst inicialment. Dubón va apuntar la intenció del Consell d'introduir canvis en les ART, entre les quals es troben algunes de les operacions urbanístiques que estan sent investigades per la Justícia, motiu pel qual, va indicar, podrien aparèixer "traves" a l'hora d'abordar les esmentades figures.