Sampol Enginyeries mostrarà avui al Govern la planta de cogeneració que ha desenvolupat a la T4 de Madrid Barajas


Actualizado 17/6/2009 14:05:25 CET

PALMA DE MALLORCA, 17 Jun. (EUROPA PRESS) -

El president de Sampol, Enginyeria i Obres, Gabriel Sampol, mostrarà avui al conseller de presidència, Albert Moragues, la planta de cogeneració que ha construït aquesta empresa mallorquina a la Terminal 4 de l'Aeroport Madrid-Barajas i que produeix de manera simultània fred, calor i electricitat a partir de gas natural.

Així, Sampol ha organitzat un viatge per visitar la planta de cogeneració, després que el juliol del 2003 el Consell d'Administració d'AENA adjudiqués a la seva empresa el contracte per a la construcció i el subministrament d'energia elèctrica i tèrmica en la T4 durant un període de 20 anys.

Concretament, els pagaments estimats que AENA farà durant els 20 anys d'explotació de la planta de cogeneració, tenen un valor actualitzat net de 287,7 milions d'euros, amb la finalitat que Sampol subministri d'energia d'energia a la T4, a través d'una central de cogeneració basada en sis grups generadors amb motors alternatius de combustible dual, gas natural/gasoil de 5.500 kW de potència elèctrica unitària.

Cada grup cogenerador porta associat un grup frigorífic d'absorció i una caldera de recuperació de calor de gasos d'escapament, fet que permet obtenir aigua calenta, vapor i electricitat a través del gas natural.

D'aquesta manera, la central, la construcció del qual va acabar el gener del 2005, tal com estava previst, i que ha estat inaugurada el 2006, produeix energia tèrmica i elèctrica per als tres edificis de la T4 a través d'un sistema pioner en tots els aeroports de l'Estat, que permet alimentar l'energia elèctrica i climatització mitjançant una planta de cogeneració d'energia elèctrica, calorífica i frigorífica.

El principal avantatge d'aquest innovador sistema és que es redueix l'impacte derivat del consum energètic de les zones a les quals proveeix al reaprofitar al màxim l'energia tèrmica produïda en la central, pel que és molt més beneficiós per al medi ambient, respecte a la producció habitual d'energia elèctrica mitjançant carbó o gasoil.

PROPORCIONA FRED I CALOR A LA T4

A través de la planta de cogeneració, dirigida per Pedro Manuel Roldán, es garanteix a la T4 el subministrament d'energia elèctrica i tèrmica que necessita aquest terminal perquè funcioni en condicions normals, de manera que proporciona fred i calor a les diferents instal·lacions i assegura la demanda d'energia elèctrica d'emergència en el cas que es produís un error en el sistema elèctric exterior.

AENA va adjudicar la construcció, explotació i manteniment d'aquesta infraestructura a Sampol, perquè considera que la seva oferta tècnica era superior respecte a les altres empreses de subministrament elèctric que es van presentar al concurs, entre les quals es trobaven Iberdrola, Unión Fenosa o Galp-Gamesa.

Sampol, empresa mallorquina fundada en 1934 per participar en el procés d'industrialització de les Balears al camp de la instal·lació i manteniment d'equipament industrial, ha participat en les obres d'altres grans infraestructures com la primera línia del metro de Palma. Alhora, s'ha encarregat de l'electrificació de la primera línia de metro de Santo Domingo (República Dominicana).

Alhora, aquesta empresa s'encarregarà del subministrament del gas en la futura central de cogeneració que es posarà en marxa al Parc Bit en 2010, amb l'objectiu d'incrementar la potència elèctrica i tèrmica a la zona mitjançant la utilització de gas natural, el que permetrà eliminar 60.000 tones de CO2 que s'emeten a l'atmosfera.