Sampol preguntarà a Zapatero sobre les mesures que emprendrà perque Balears arribi a la mitjana estatal d'inversió


Actualizado 7/11/2008 16:12:23 CET

Sosté que aquest punt servirà per compensar "la discriminació històrica" de la Comunitat en la despesa pública

MADRID, 7 Nov. (EUROPA PRESS) -

El senador autonòmic per Balears, Pere Sampol, preguntarà al president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, durant la pròxima sessió de control al Govern en la cambra alta, sobre les mesures que emprendrà el Govern perquè Balears pugui arribar a la mitjana d'inversió estatal en la despesa pública.

"Quines accions emprendrà el seu Govern per equiparar la despesa pública de Balears a la mitjana estatal i compensar, així, anys de discriminació econòmica?", preguntarà Sampol a Zapatero, fent referència a allò previst en la disposició transitòria novena de l'Estatut d'Autonomia de Balears.

El senador recorda al president del Govern que en diverses ocasions ja ha manifestat que Balears ha estat la comunitat autònoma més perjudicada per l'actual sistema de finançament --"hauria pogut afegir i pels pressupostos generals de l'Estat" remarca Sampol en la seva exposició de la pregunta-- i que fins i tot ha arribat a dir que l'arxipèlag "és la comunitat més maltractada i que posaria fi a aquesta situació".

Per aquesta raó, el senador del Grup Mixt pel Bloc per Mallorca interpel·larà en el Ple a Zapatero per conèixer les noves mesures a emprendre a les illes, sobretot en el que es refereix a la situació dels convenis de col·laboració amb les illes i conèixer els seus plans d'actuació perquè les illes puguin rebre més finançament.

Cap recordar que amb l'esborrany del projecte de Llei de Pressupostos Generals de l'Estat per a 2009 l'Executiu ha previst una inversió aproximada de 423 milions d'euros, una millora significativa respecte a any anteriors, però que encara impedeix a les illes s'igualin amb la mitjana nacional. Per a això, des del PP s'ha estimat que les illes requereixen una xifra pròxima als 600 milions d'euros.

El nucli de la pregunta es refereix al contingut de la disposició transitòria novena de l'Estatut i que estableix que mentre no s'aprovi la creació d'un Règim Especial Balear (REB) --previst en la disposició addicional sisena--, Balears haurà de rebre la mitjana d'inversió estatal dins el conjunt de les comunitats de règim comú, en un termini no superior a set anys.

En virtut d'allò disposat en l'Estatut, Balears i el Govern espanyol hauran de signar convenis de col·laboració per fer front a aquest compromís inversor, que són acordats a la Comissió Mixta per al seguiment de l'Estatut d'Autonomia.

Balears ja ha subscrit acords com el conveni de ferrocarril amb caràcter plurianual --amb una inversió total de més de 440 milions d'euros--, al qual s'hi sumarà, previsiblement, l'acord de tramvia en el pròxim any, tal com va assenyalar el president del Govern, Francesc Antich després de la seva reunió amb la ministra de Foment, Magdalena Álvarez.

Davant aquesta tessitura, tant el Govern espanyol com autonòmic van establir un acord per desplegar una inversió de 2.800 milions d'euros durant set anys, la qual cosa estableix una mitjana anual aproximada de 400 milions d'euros.

Per la seva banda, el senador per Balears, Pedro Torres, ha retirat la seva pregunta a la ministra de Defensa, Carme Chacón, relativa a la situació de la compravenda dels terrenys de Sa Coma. El senador ha optat per no fer la pregunta i esperar esdeveniments sobre aquesta qüestió.

A més, els dos, al costat del senador de CC, Alfredo Belda, defensaran una moció a la sessió plenària per instar al Govern que inclogui Balears i Canàries en la primera fase de la cogestió aeroportuària.