La sanitat balear rep aquest any més de 1.000 milions d'euros per a infraestructures, un 28% més que el 2007


Actualizado 5/5/2008 16:49:45 CET

Salut i Consum assigna 111 milions d'euros al projecte del nou hospital eivissenc de Can Misses

PALMA DE MALLORCA, 5 May. (EUROPA PRESS) -

La sanitat balear rebrà aquest any 1.009 milions d'euros per a la creació, reforma o modernització d'infraestructures hospitalàries i d'Atenció primària, dels quals 709 milions seran aportats per la Comunitat Autònoma i 300 milions per l'Estat, cosa que representa un increment en les partides destinades a aquests fins del 28% respecte a 2007.

Així ho ha anunciat avui el conseller de Salut i Consum, Vicenç Thomàs, qui va presentar en companyia del director general de Planificació i Finançament, Juli Fuster, les inversions que es realitzaran aquest any en infraestructures sanitàries i que es recullen en el 'Pla d'Inversions en Obra Pública 2008', en què destaquen els projectes dels nous centres hospitalaris de Can Misses (Eivissa), que rebrà aquest any 111 milions d'euros, i Son Espases.

A aquests projectes, i a la construcció de set noves infraestructures, dedicarà el Govern 129,7 milions d'euros en 2008, que correspondran a l'adjudicació dels centres de salut d'Andratx, Inca-Son Amonda, Pollença, l'ampliació dels de Rafal Nou, Son Gotleu, les unitats bàsiques de Palma-El Terreny, Ariany, així com l'adequació de les unitats sociosanitàries i d'Hospital de Dia de l'Hospital General, que rebran 7,48 milions d'euros.

Pel que fa al nou hospital eivissenc --que serà construït adjacent a l'actual, que a més serà reformat--, va ressaltar que "ja està realitzat el pla funcional", que aporta una "ampliació de la cartera de serveis" i, sobre aquesta qüestió, va matisar que la setmana passada es va posar en marxa el concurs d'idees per a plasmar-lo de manera que quedi integrat a l'edifici que ocupa el centre actualment, en què s'estan realitzant obres de millora en àrees com Urgències, Cirurgia i en la tercera planta d'Hospitalització.

A més, Thomàs va recordar que ja estan en construcció 12 instal·lacions sanitàries a les illes --licitades en 2008 o abans--, al que cap agregar la profunda reforma que es realitza en Pere Garau, iniciatives que sumen una inversió de 295 milions d'euros --44 milions aquest any-- i entre les quals ja no cap comptar als centres de salut de Felanitx, Son Rullan i Eivissa Vila, ni les unitats bàsiques de Can Picafort i Bendinat, ja inaugurats.

A aquests, s'uniran dins d'aquest mateix any, altres nou infraestructures cuya construcció es preveu iniciar al llarg dels pròxims mesos, de les quals sis són noves i dos seran reformes, el que suposarà una inversió "suplementària" de 14 milions d'euros. Així en 2008 quedaran licitats els centres de salut d'Andratx, Inca i Pollença, a més de les unitats bàsiques de Palma-El Terreny i Ariany, a més de les ampliacions de Son Gotleu i És Rafal Nou.

MÀXIMA AGILITAT

Paral·lelament, el conseller de Salut i Consum va avançar que, per a 2009, es preveu fer inversions en 22 centres de salut, dels quals 16 seran totalment nous i la resta ampliacions, el que suposarà dedicar a això unes partides pressupostàries lleugerament superiors als 54 milions d'euros, així com licitar els projectes amb la "màxima agilitat" però garantint la transparència.

Entre les noves incorporacions que es preveuen per al pròxim exercici, destaquen el segon centre de salut de Manacor, així els barris palmesans de Camp Va rodar i Son Ferriol, mentre que el de Son Serra Vileta serà ampliat. Altres localitats que també passaran a tenir aquest recurs són Sa Pobla, Artà, Son Servera, Esporles, Llucmajor-Sorral, Sa Colomina (Eivissa) i Sant Josep de l'Atalaia.

Per la seva banda, passaran a tenir unitat bàsica els barris de la capital del Molinar i Assecar de la Real, així com els municipis de Bunyola, Maria de la Salut, Porreres i Ses Salines mentre que s'ampliaran les d'Alaró, Felanitx-Portocolom, Capdepera-Cala Ratjada, Sóller-Port de Sóller i Alcúdia-Port d'Alcúdia, totes elles a Mallorca.

SSON ESPASES NO COMPTA

Respecte al futur hospital de Son Espases, el conseller de Salut i Consum va manifestar que les obres de construcció del mateix "avancen a bon ritme", mentre està sent revisat el projecte arquitectònic inicial, al que es dedica part del pressupost destinat per al projecte aquest any.

Tot i això, també va recordar que les obres d'aquest nou centre hospitalari "no es paguen" fins que estigui finalitzada la seva execució i sigui lliurada per la UTE concessionària, formada per les companyies Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), Dragados, Llabrés Feliu i Melcior Mascaró.