El Senat donarà demà el vistiplau definitiu a l'ús de les llengües cooficials a partir del pròxim any


Actualizado 20/7/2010 20:04:54 CET

MADRID, 20 Jul. (EUROPA PRESS) -

El Ple del Senat donarà demà el vistiplau definitiu a la reforma del seu Reglament per ampliar l'ús de les llengües cooficials a partir del pròxim any, tot i que la mesura es limitarà al debat de les mocions i, segons l'objectiu dels parlamentaris, no suposarà cap cost addicional.

La iniciativa ja va superar la setmana passada tots els tràmits previstos a la Comissió de Reglament, on a més s'han rebutjat les esmenes presentades pel PP amb l'objectiu de buidar de contingut la mesura, a la qual s'oposa totalment. Segons el parer dels populars, la Constitució deixa clar que l'ús de les llengües cooficials ha de limitar-se a l'àmbit de la seva comunitat autònoma i les seves institucions.

Amb això, l'ampliació de l'ús de les llengües autonòmiques tirarà endavant amb els vots a favor de PSOE, Entesa, CiU, Senadors Nacionalistes i el Grup Mixt. L'objectiu dels senadors que van presentar la iniciativa anava més enllà del text final consensuat amb el PSOE, tot i que accepten el resultat final per donar un mínim d'un pas.

La reforma del Reglament deixa clar que l'ús de totes les llengües en el Ple de la Cambra es limitarà al debat de les mocions, de manera que queden fora les sessions de control al Govern i el debat d'iniciatives legislatives, i amplia també la possibilitat d'usar-les als textos que els parlamentaris dirigeixen al Senat.

SENSE COST ADDICIONAL

A més, fixa la seva entrada en vigor l'1 de gener de 2011 amb l'objectiu de tenir temps per reestructurar el pressupost de la Cambra i evitar que suposi cap cost addicional. Fins ara, l'únic fòrum que permetia l'ús de les llengües cooficials era la Comissió General de Comunitats Autònomes, per a la que calia contractar a un total de set traductors per a cada una de les seves sessions amb un cost de 6.500 euros.

Aquestes mesures consensuades entre tots els grups no han convençut al PP, que considera que la cambra alta representa a tot el poble espanyol, per la qual cosa la seva actuació ha de realitzar-se "en termes que faciliti la comprensió per tots els espanyols". "I per tant, ha de desenvolupar-se en castellà", insisteix en les seves esmenes.

Segons la seva opinió, en cas contrari, s'estaria "robant a part del poble espanyol de la possibilitat de conèixer, entendre i comprendre els termes que es desenvolupa el debat entre els seus representants".