Set de cada deu balears no s'hidrata de manera adequada davant de l'augment de les temperatures


Actualizado 6/8/2010 15:24:35 CET

PALMA DE MALLORCA, 6 Ago. (EUROPA PRESS) -

Set de cada deu balears no s'hidrata de manera adequada davant de l'augment de les temperatures, segons les conclusions de l'estudi 'Hàbits d'Hidratació 2010', que elabora l'Observatori d'Hidratació i Salut (OHS).

L'estudi assenyala que els balears destaquen per estar entre els espanyols que més esperen a tenir set per beure (38 %, dos punts per sobre de la mitjana nacional), senyal que ja existeix certa deshidratació. A més, pesi als perjudicials efectes que la calor i la falta de líquids poden tenir en la salut, un 5 % reconeix que passa llargs períodes a la platja sense beure.

L'estudi indica que tot i que els habitants de les Balears consideren que la seva hidratació és bona o molt bona, al preguntar per quantitats concretes, el 71 % beu menys de tres litres al dia. De fet, gairebé un 36 % creu que beure més d'aquesta quantitat és dolent i un 28 % que no passa res per no beure de manera freqüent.

Els especialistes recomanen beure de 2 i 3 litres al dia. Amb la calor les pèrdues augmenten, especialment a través del suor, pel que pot caldre fins i tot beure més, ja que no reposar els líquids que es perden pot provocar dolor de cap, marejos, vòmits, disminució del rendiment físic i mental, fatiga o augment del ritme cardíac, entre d'altres coses.

CONDUCTES DE RISC

Entre les conclusions de l'estudi, destaca que davant de situacions de risc de deshidratació en les quals seria precís augmentar la ingesta de líquids, el 60 % declara que li resulta difícil beure el necessari.

Davant del risc que suposa la calor i la falta de líquids, els experts del OHS recomanen ingerir diverses begudes com aigua, sucs, refrescos, infusions o lactis, ja que "el gust de les begudes també facilita la hidratació". De fet, nou de cada deu dels balears afirma que la varietat i el gust de les begudes l'ajuda a beure el necessari, apunta l'estudi.

D'altra banda, a Balears al voltant del 31 % de la població -unes 350.000 persones- es troba en situació de risc de tenir una deshidratació: ancians, nens, embarassades, esportistes, malalts crònics o persones que treballen a l'aire lliure són els grups més vulnerables.

Alhora, apunta que els més grans de 65 anys estan entre els menys conscienciats, tot i ser un grup de risc. Els que practiquen esport tampoc segueixen la recomanació de beure abans, durant i després de l'activitat, afegeix. De fet, el 31 % només beu quan té set i nou de cada deu només beu aigua.

CONSELLS

Per gaudir d'un estiu saludable i, alhora, prevenir els danys que l'excés de calor pot causar, des del OHS s'insisteix en la necessitat de prestar atenció a la hidratació. Per a això, recomana beure de 2 a 3 litres de líquid al dia de manera contínua i en petites quantitats, augmentar la ingesta i vigilar les pèrdues de líquids si es realitzen activitats i esforços físics notables, i portar sempre a mà una ampolla de beguda que recordi la necessitat de beure.