El Sindicat Mèdic exigeix al Govern que posi fi al "desordre institucional" respecte al trasllat a Son Espases


Actualizado 15/11/2010 18:19:36 CET

PALMA DE MALLORCA, 15 Nov. (EUROPA PRESS) -

El president del Sindicat Mèdic, Isidre Torres, ha exigit al Govern que posi fi al "desordre institucional", respecte al trasllat de l'Hospital Son Dureta al de Son Espases, tenint en compte que, segons la seva opinió, existeix una "incomunicació" entre els membres de l'executiu, tenint en compte que "hi ha una actitud de cadascun anar pel seu costat".

En declaracions a Europa Press, Torres ha respost així a les declaracions del director general de l'hospital de Son Espases, Lluís Carretero, qui ha anunciat que els diferents grups de treball que s'estan encarregant del trasllat de pacients decidiran aquesta setmana si ajornen la data de l'esmentat trasllat, prevista per als dies 6 i 8 de desembre, de manera que el transvasament definitiu no es portarà a terme fins que els professionals estiguin "ben formats" i se sentin "assegurances" amb els nous equips.

Tot i això, aquestes paraules difereixen amb les manifestacions de la portaveu del Govern, Joana Barceló, qui divendres passat ha insistit que la previsió és "no modificar" les dates fixades per al trasllat de l'Hospital Son Dureta al nou de Son Espases, tenint en compte que no es tracta d'una acció "improvisada, sinó planificada des de fa un any" i en què, segons ha subratllat, han participat més de 250 professionals.

Per a Torres, el "sentit comú" seria que el Govern escoltés la crida que han fet els caps de servei mèdics i els sindicats de la taula sectorial a la Conselleria de Salut en el sentit que és "precipitat" portar a terme el trasllat dels 300 pacients ingressats entre el 6 i el 8 de desembre.

"Estem a favor del trasllat, però quan es donin les condicions de seguretat per als pacients, alguna cosa que actualment no succeeix, per la qual cosa el sensat i oportú és ajornar-lo, ja que no ens pitja ningú", ha subratllat, i alhora ha reclamat al president del Govern, Francesc Antich, així com a Barceló i a Carretero que "es reuneixin i valorin les possibilitats del trasllat perquè, una vegada per totes, algú digui si es manté o no la data prevista, a pesar del risc, ja que tenen a tots els ciutadans desorientats".

D'altra banda, ha advertit que, ara mateix, "no es donen les circumstàncies" perquè el programa informàtic Millenium, que s'encarregarà de la gestió de l'historial clínic dels pacients, funcioni "al cent per cent" el dia del trasllat.

Així, Torres ha insistit que aquest dispositiu informàtic està donant "problemes" a l'Hospital Son Dureta, "alguns especialment dedicats, perquè els metges no poden accedir a segons que tractaments o historials clínics".

En aquest sentit, ha remarcat que hi ha d'haver total seguretat que quan es porti a terme el trasllat, el programa informàtic va a funcionar perfectament, sobretot, en el cas dels pacients que es troben en la Unitat de Cures Intensives en estat inconscient.

"MOLTS PROBLEMES" AMB EL NOU PROGRAMA INFORMÀTIC

D'aquesta manera, ha recalcat que cal assegurar que, a través d'aquest programa, funcionin els respiradors dels malalts i, segons ha criticat, actualment, "no s'estan donant les circumstàncies" per garantir això, tenint en compte que l'aplicació "no està prou desenvolupada". "Està havent molts problemes amb el programa informàtic en el sector de cures intensives, on no pot fallar res, ja que es tracta de malalts sense possibilitat de defensa", ha manifestat.

Malgrat això, Torres ha ressaltat que el Sindicat Mèdic "no vol generar cap tipus d'alarma social", tenint en compte que és evident que el trasllat dels malalts es farà amb ambulàncies medicalitzades, i alhora ha asseverat que "on no arribi el programa informàtic, ho hauran de compensar els metges, per la qual cosa els pacients no correran cap risc".

D'altra banda, ha reprovat que "no està havent suficient informació ni formació", respecte al citat programa informàtic, ja que el maneig del mateix s'aconsegueix amb el "dia a dia", alguna cosa que, segons la seva opinió, ara mateix, és complicat, tenint en compte que "no estem en cap lloc, ni en Son Dureta, ni en Son Espases".

"El trasllat s'ha de fer amb tranquil·litat i no pensant en temps polítics d'inaugurar l'hospital, perquè arriben les eleccions", ha asseverat, i alhora ha estimat "impossible" fer un càlcul, respecte a la data que seria adequada per portar a terme el trasllat a Son Espases.

Tot i això, ha apuntat que el trasllat de l'hospital La Fe de Valencia, s'està portant de manera escalonada en un període de sis mesos "i no en quinze dies com en Son Espases", tenint en compte que "se'n va a comprovar si el sistema informàtic funciona correctament".