Spanair no prolongarà el termini de negociació que conclou demà per al trasllat de 382 treballadors de Palma a Barcelona


Actualizado 20/7/2009 20:20:38 CET

PALMA DE MALLORCA, 20 Jul. (EUROPA PRESS) -

Spanair no prolongarà el termini de quinze dies de negociació amb el Comitè d'Empresa, que conclou demà, per acordar les condicions del trasllat a Barcelona, que es produirà a partir del 15 de setembre i que afectarà a 382 dels 488 treballadors d'aquesta companyia a Palma, en el marc del "pla estratègic de reestructuració" d'aquesta aerolínia.

Així ho van informar a Europa Press fonts de Spanair, tot i que el Comitè d'Empresa ha enviat un informe a la Direcció General de Treball del Ministeri per sol·licitar a l'Autoritat Laboral que ampliï el termini de negociació per un període de sis mesos. Alhora, la consellera de Treball i Formació, Joana Barceló, també ha enviat un altre informe al mateix destinatari instant-lo que ampliï el termini de negociació i recondueixi les negociacions cap a un ERO i no a un Expedient de Mobilitat geogràfica, com pretén l'aerolínia.

Tot i això, les esmentades fonts van anunciar que la direcció de l'aerolínia mantindrà demà una última reunió "a primera hora de la tarda" amb el Comitè d'Empresa per aconseguir un acord, respecte als trasllats, dels quals únicament no es veuran afectats 106 treballadors de la capital balear (92 de Centre d'Atenció telefònica i 14 mecànics i agents comercials).

En aquesta línia, han assenyalat que l'aerolínia desitja continuar mantenint personal a Palma, tenint en compte que continuarà sent un destí de Spanair, tot i haver deixat de ser la seu, que s'ha traslladat a la T1 de l'aeroport del Prat, a Barcelona, després de la compra de l'aerolínia per part de diversos inversors catalans, capitanejats per Ferran Soriano.

D'altra banda, van insistir que la companyia "intenta ser sensible" amb la situació personal "molt complicada" dels treballadors de Palma, però ha recordat que Spanair "està perdent diners" i, per tant, va negar que se'n vagin a millorar les condicions econòmiques dels utilitzats que es traslladin a Barcelona, tal com reivindica la presidenta del Comitè d'Empresa, Eva Marín, qui critica que els sous oscil·len entre els 800 i els 1.100 euros.

Respecte a la possibilitat que els treballadors convoquin una vaga, amb la finalitat de reivindicar unes millors condicions per al trasllat, les esmentades fonts van remarcar que serà "una decisió seva", si bé va recalcar que "no serà vinculant" en la decisió que va a prendre la companyia.

"Des del primer dia de les negociacions vam dir que no anava si pot ser incrementar els salaris", van ressaltar, i alhora van recordar que el que sí ha ofert la companyia són ajudes per al trasllat i la mudança dels treballadors, com el pagament dels bitllets d'avió i d'una habitació d'hotel perquè puguin buscar un habitatge a la capital catalana.

SUBSTITUCIÓ DE 14 AVIONS MCDONNELL

D'altra banda, van negar que Spanair prevegi reduir la seva flota en 15 avions, sinó que entre aquest estiu i el pròxim, "venç el contracte de lísing" de 14 avions McDonnell Douglas, que ja tenen entre 7 i 15 anys d'antiguitat, i que seran substituïts per Airbus, que "consumeix un 30% menys de combustible, les seves reparacions són més barates i fa menys soroll".

Tot i això, han indicat que fins al mes de setembre, Spanair no sabrà quants avions van a ser substituïts, ja que es farà en funció de les previsions per a la pròxima tardor, hivern i primavera, que seran "bastant dolentes o iguals a les de l'hivern de l'any passat", pel que cap la possibilitat que s'estudiï la decisió de reduir destinacions, el que afectaria a la plantilla.

"Tant de bo el mercat es comportés tan bé que no només haguéssim de substituir els avions, sinó que haguéssim de comprar més", van desitjar les esmentades fonts, els qui van dir que cal ser "realistes" i tenir en compte que els mesos posteriors a l'estiu van a ser "durs i difícils" pel que fa al nombre de passatgers de l'aerolínia.