UM considera "molt insuficient i parcial" la reforma laboral ja que "no ataca" tots els problemes econòmics actuals


Actualizado 17/6/2010 20:08:53 CET

PALMA DE MALLORCA, 17 Jun. (EUROPA PRESS) -

El president d'Unió Mallorquina (UM), Josep Melià, ha considerat avui "molt insuficient i parcial" el Real Decret Llei de reforma del mercat laboral, que entrarà en vigor demà després de la seva publicació avui en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), ja que "no ataca" tots els problemes que actualment pateixen els ciutadans i l'economia i que "provoquen que no siguem competitius".

En declaracions als mitjans, Melià ha advocat per una reducció de la desocupació i, en aquest sentit, ha manifestat que les mesures presentades "no van en la direcció de generar més treball, el que perjudica els aturats". És per aquesta raó que UM aposta per mesures que hauran de ser "més contundents" a fi de fomentar la confiança entre els empresaris i emprenedors, estimular més l'economia i per tant la creació de més llocs de treball.

Tal com va posar de manifest Melià en aquesta línia, entre les iniciatives "hauria d'haver-se aplicat" una reducció sobre les cotitzacions a la Seguretat Social tant per a empreses per afavorir la contractació com les quotes dels treballadors amb l'objectiu de fomentar el consum.

"Haguéssim volgut mesures per a promocionar la contractació parcial, a fi d'afavorir la conciliació laboral i familiar, a més de donar sortida mitjançant aquest contracte a les possibles puntes productives". A més, ha lamentat que "no es fa cap referència a la necessitat de l'adaptació dels horaris als europeus, cosa que creiem que deuria haver-se tingut en compte amb aquesta reforma".

Al mateix temps, Melià ha criticat que la reforma laboral "s'hi hagi venut només com una situació d'acomiadament i s'hagi descartat un debat més profund sobre com arribar a situacions de reduccions de jornades o reduccions de sou i que el treballador ha de poder recuperar una vegada salvada la situació de crisis en l'empresa", ha afegit.

En el que es refereix a les indemnitzacions, el màxim dirigent 'uemita' ha considerat necessari diferenciar entre les mesures que haurien d'aplicar-se en les petites i mitjanes empreses (pimes) i en les grans (amb més de 250 treballadors) recolzades per grans multinacionals amb beneficis comuns.

Finalment, ha expressat la seva preocupació per l'especificitat de les Balears per les dues temporades laborals "completament diferenciades" al llarg de l'any. Sobre aquesta qüestió, ha manifestat que les illes necessiten un tractament "diferenciat", ja que amb aquestes mesures "sortim perjudicats respecte al passat normativa". En aquest context, UM es posiciona en defensa de l'estructura ocupacional de les Balears, que és "una realitat completament diferent de la resta de l'Estat".

Entre les mesures previstes en el decret, introdueix diverses per facilitar els acomiadaments econòmics i generalitza els contractes indefinits d'acomiadament més barat (33 dies per any treballat). En l'exposició de motius del decret, el Govern especifica que han de tenir "efectivitat immediata" les mesures contingudes en la norma referides a grups concrets de treballadors o que contenen incentius per a la contractació o el manteniment dels llocs de treball.