UM critica el "tarannà no tan positiu" de Zapatero i expressa que continua el seu "escepticisme" cap a l'Estat


Actualizado 16/7/2009 19:48:42 CET

Flaquer advoca per afrontar la crisi "amb la voluntat d'afrontar mesures i deixant a una banda l'egoisme partidista"

PALMA DE MALLORCA, 16 Jul. (EUROPA PRESS) -

El president d'Unió Mallorquina, Miquel Àngel Flaquer, ha criticat avui el "tarannà no tan positiu" del president del Govern central, José Luis Rodríguez Zapatero, durant les negociacions del nou model de finançament, i ha expressat que continua el seu "escepticisme" cap a l'Estat a causa que encara no es coneix la mitjana per càpita que rebran les illes i al fet que haurà Comunitats que estiguin per sobre de la mitjana "per motius polítics".

Així ho ha manifestat en roda de premsa per valorar el nou model, aprovat ahir amb el suport de les CCAA del PSOE, Canàries, Ceuta i Cantàbria i sense vots en contra, en què va puntualitzar que a partir d'ara deuran crear-se comissions bilaterals per fixar la xifra definitiva, i alhora ha lamentat que el nou sistema estigui basat en la població del 2007.

Tot i això, també va fer referència als aspectes positius de la reforma i entre els quals hi ha ha destacat que es redueixin les diferències entre les Comunitats Autònomes "del passat, quan Balears rebia 2.420 euros per càpita i Cantàbria 3.291". "Estem davant d'un model més just", va incidir Flaquer, qui ha afirmat a més que l 'augment de la recaptació d'impostos per part de les illes donarà a la regió "més autonomia financera".

Al mateix temps, ha subratllat el caràcter retroactiu del model a gener d'aquest any, que permetrà, ha dit, que en 2009 l'arxipèlag vagi a rebre més de 350 milions d'euros.

Flaquer va recalcar alhora la necessitat que "tots els partits, fins i tot el PP, ens seiem" per abordar on es destinarà els diners que percebi Balears, si a reduir el deute i la càrrega financera que arrossega la Comunitat Autònoma o apostar per la reactivació econòmica invertint en sectors que així ho permetin, com el turisme, la innovació i la investigació.

En aquest sentit, ha advocat per dedicar part dels diners a reduir l'endeutament, tot i que ha manifestat que "la millor forma d'aconseguir recursos és reactivant l'economia". "Devem tenir clar l'objectiu per actuar ràpid quan ens arribi la quantitat", ha afirmat el president de UM.

Cap recordar que Astúries, Catalunya, Aragó, Extremadura, Castella-la Manxa, Andalusia, Balears, Canàries, Ceuta i Cantàbria van dir 'sí' al sistema proposat per l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero, que ha posat a sobre de la taula 11.000 milions en recursos addicionals a repartir entre les comunitats autònomes. mentrestant, Galícia, Castella i Lleó, la Rioja, Madrid, València, Múrcia i Melilla es van abstenir.

REMODELACIÓ DEL GOVERN

Finalment, preguntat per una hipotètica remodelació del Govern per afrontar l'actual crisi econòmica, ha manifestat que "l'important no són les persones sinó la voluntat d'afrontar mesures deixant a una banda l'egoisme partidista". Pel que fa a la situació interna de UM, després d'expressar la seva satisfacció pel treball dels consellers regionalistes "pel seu estil i empremta", ha apuntat que "farem un treball intern després que tots se'n vagin de vacances, descansin i tornin feliços".

Sobre aquesta qüestió, el secretari general de UM, Damià Nicolau, ha manifestat que "venim d'una situació complicada i és bàsic que, d'aquí a juliol, tanquem l'organigrama del partit fins a 2011, amb gent important, amb experiència i il·lusió", va sentenciar.