Unes ulleres de sol podrian ser l'origen de la baralla multitudinària a Son Gotleu en què 3 persones han quedat ferides


Actualizado 21/8/2009 16:52:02 CET

Policia Local i Nacional mantenen una estreta vigilància a Son Gotleu per evitar un nou enfrontament

PALMA DE MALLORCA, 21 Ago. (EUROPA PRESS) -

Unes ulleres de sol podrien ser l'origen de la baralla multitudinària que es va produir ahir al barri de Son Gotleu de Palma entre les 09.00 i les 23.00 hores entre vuit individus de raça gitana i raça negra, que va aplegar 1.000 veïns al carrer Tomás Rullan, dels quals mig centenar animaven als contendents i que va obligar a intervenir als antiavalots per a buidar la zona.

Així, els primers indicis de la Policia Nacional apunten que l'enfrontament es va originar quan a una dona d'ètnia gitana se li van caure accidentalment unes ulleres de sol per la finestreta del vehicle en el qual viatjava i, a l'adonar-se d'aquest fet, el conductor va detenir el cotxe i ella es va dirigir a la calçada, per tal de recuperar-les, sent que un individu de color les tenia en el seu poder, negant-se a retornar-les, ja que se les havia trobat a la via pública.

Després d'un primer enfrontament verbal per part d'aquestes tres persones, es passa a l'agressió física, en un primer moment, només entre aquests, resultant que, en un moment donat, se'n van incorporant a aquesta baralla un número indeterminat de persones, donant començament a una baralla multitudinària, en què s'arriba a produir, fins i tot, llançament d'ampolles i totxos.

Concretament, han quedat ferides tres persones, que van haver de ser traslladades a l'Hospital Son Llàtzer, si bé cap d'elles tenia ferides per arma blanca, tot i que presentaven lesions de diversa consideració, entre les quals hi ha, traumatismes facials, ferides incís-contuses que van precisar punts de sutura o hematomes diversos i que han estat causades pel llançament d'ampolles i totxos.

Des d'aquesta matinada, agents de la Policia Local i Nacional mantenen una estreta vigilància al barri de Son Gotleu per evitar una nova baralla multitudinària. Així, durant tota la nit s'ha mantingut una patrulla de la Policia Local, mentre que aquest matí una patrulla de la Policia Nacional s'ha traslladat a Son Gotleu després de rebre una telefonada en la qual s'avisava d'un petit brot d'enfrontament verbal entre membres de raça negra i d'ètnia gitana, si bé no s'ha produït cap baralla.

En declaracions a Europa Press, un portaveu de la Policia Local ha apuntat que la Policia Nacional s'encarrega d'investigar les causes de la disputa i, en un primer moment, no es descartava cap hipòtesi, ja que s'estudiava que pogués ser un assumpte de drogues, una baralla per una dona o fins i tot per una simple mirada que un d'ells va interpretar malament i que podria haver donat origen a una baralla a les quals es van sumar sis individus més, mentre un altre mig centenar de persones, també d'ètnia gitana i raça negra es trobaven amb l'"ànim molt alterat" i es van enfrontar verbalment.

CÀRREGUES POLICIALS

Així, el portaveu de la Policia Local va negar que a la baralla participessin un miler de persones, sinó que, simplement, van assistir als enfrontaments com testimonis, el que impedia als vehicles travessar la zona, de manera que els agents de la Unitat Immediata d'Intervenció d'aquest cos i els antiavalots de la Policia Nacional van carregar contra la multitud per dispersar-los, amb la finalitat que el barri de Son Gotleu recobrés la normalitat.

En aquest sentit, ha indicat que quan van arribar els primers agents de la Policia Local passades les 21.00 hores, van haver de separar als contendents, i alhora s'ha assegurat la zona i es va intentar "apaivagar els ànims", si bé el nombre de gent congregada augmentava a mesura que s'incrementava el nombre d'agents.

Aquesta situació va fer necessari un reforç per part de la Policia Nacional, que va enviar diverses Unitats d'Intervenció Policial (UIP), així com Radipatrullas Z, que també es van encarregar de separar als implicats en la baralla, mentre que també van realitzar diverses identificacions, de de cara a aclarir els fets, tasca que porta a terme el Grup d'Investigació de la Comissaria de Districte Centre.

La Policia Local ha reconegut estar sorpresa per la repercussió que està tenint aquest succés, tenint en compte que "no deixa de ser més que una baralla" que pot haver a Son Gotleu o a qualsevol altre barri de Palma, amb el fet excepcional que 1.000 veïns es van congregar a veure-la, el que va obligar a una intervenció immediata dels agents.

A més, el portaveu policial ha considerat "aventurat" parlar que existeixi un problema de raça a Son Gotleu, tot i que ha reconegut que es tracta d'un barri en el qual la convivència i la cohesió social és "complicada", a causa que resideixen persones de diferents ètnies i orígens. "No detectam un problema racial, sinó una trista desavinença, com pot succeir en altres llocs", ha indicat, i alhora ha assenyalat que altres vegades, hi ha hagut baralles amb més contendents, però "no amb tants espectadors".