Al voltant de 3.000 alumnes inicien avui els exàmens de Selectivitat, que decidirà els seus futurs acadèmics


Actualizado 10/6/2009 17:18:13 CET

PALMA DE MALLORCA, 10 Jun. (EUROPA PRESS) -

Des d'avui i fins a divendres que ve un total de 2.981 alumnes de batxillerat-LOGSE de Balears s'examinaran de la Selectivitat, una prova que determinarà el futur acadèmic i professional d'aquests estudiants. Una convocatòria, la d'aquest any, en la qual predominen les dones (59,78%), i els qui accedeixen a ella a través de la branca de Ciències Socials (34,98%).

Les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) que es porten a terme a la Universitat de les Illes Balears (UIB) acullen aquest any a 332 alumnes més que en la passada edició (2.649 persones), que hauran d'examinar-se cadascun de set assignatures que es dividiran en funció del caràcter --comú o optativa-- en funció de la branca que hagin sol·licitat. Així, la segona opció que més persones congrega és la de Ciències de la Salut amb de 792 alumnes, que representa el 25,75% del total d'examinats.

Alhora, destaquen els que van optar per la branca Científic tècnica, amb 725 alumnes (23,57%), així com els procedents de la via d'Humanitats, amb 358 alumnes, (11,64%), i finalment, els d'Arts (4,06 per cent, amb de 125 alumnes), segons ha informat el vicerector d'Estudiantes i Campus de la UIB, Cels Garcia, en roda de premsa.

Alhora, l'illa de Mallorca segueix sent la que més estudiants matricula, amb un percentatge del 81,08%, cosa que representa un total de 2.417 alumnes, seguits dels matriculats a Eivissa (10,73%, amb 320 alumnes), Menorca (7,78%, amb 232 persones), i Formentera (0,40%, amb 12 estudiants).

Així, al llarg d'aquests dies un total de 143 professors seran els encarregats de vetllar pel correcte compliment de les normes, així com corregir els al voltant de 200.000 exàmens que resultaran d'aquests dies, i resultats dels quals estaran disponibles a partir del pròxim dia 19 de juny.

EL 82,4% VA APROVAR EL 2008

L'any 2008, un total de 218.150 estudiants de segon curs de Batxillerat es van matricular a tot Espanya per presentar-se a selectivitat, dels quals el 82,4% van aprovar, la qual cosa va suposar 1,8 punts més que l'any passat, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Concretament, en la convocatòria de juny es van matricular 154.952 alumnes i van superar els exàmens el 89,5%, mentre que en la de setembre es van matricular 42.804 estudiants i van superar els exàmens el 68,6%. De tots ells, les dones, que van representar el 56,9% dels aspirants a ingressar a la universitat, van aprovar el 83,4% de les quals es van presentar. En el cas dels homes, el percentatge d'aprovats ha estat del 81%.

LA NOVA SELECTIVITAT

Tal i com va aprovar el mes de novembre passat el Consell de ministres, la nova selectivitat es dividirà en dues fases. A la primera, igual a l'actual, es realitzarà un examen d'assignatures comunes (Llengua i Literatura, Llengua estrangera, Història o Filosofia, i en el seu cas, Llengua Oficial).

Com a novetat, a aquesta mateixa fase se li afegeix un examen addicional d'una assignatura de la modalitat de Batxillerat elegida (Art, Ciències i Tecnologia o Humanitats i Ciències Socials). Cada examen es puntuï de 0 a 10, i per poder accedir a la universitat cal treure almenys un 5 de mitjana.

La segona part de la prova està enfocada a aquells alumnes que vulguin competir per una plaça en una titulació amb gran demanda. Per aquesta raó, podran fer un examen tipus test per pujar nota, sobre altres matèries de modalitats diferents a les ja examinades en la primera fase, i que han d'estar relacionades amb la carrera a la qual s'aspira, tot i que no té per què haver-se cursat aquest Batxillerat, sent determinades per cada universitat a començament de curs.

Dos anys més tard, en el curs 2011-2012, entrarà en vigor una altra de les mesures aprovades, que consisteix a una prova oral en un idioma estranger a elegir entre alemany, francès, anglès, italià o portuguès, les llengües més parlades a la UE. En aquest sentit, el decret recull que "dos anys abans" de la seva implantació es realitzarà un estudi per determinar les característiques específiques de la prova, i si és necessari, prendre les decisions necessàries sobre la seva implantació.

A més, el Decret aprovat estableix mesures per intentar que la qualificació sigui més justa. Així, obliga que totes les proves tinguin un mínim de dues opcions per elegir una, i especifica que s'han d'anunciar abans dels exàmens com seran exactament, i quals seran els criteris per corregir cada prova. D'altra banda, s'estableix que els alumnes han de tenir un mínim de 45 minuts entre cada prova.

D'altra banda, el Decret aprovat pel consell De ministres també recull, per primera vegada, que els titulats en Formació Professional (FP) de Grau Superior, podran accedir directament a la Universitat, sense necessitat de fer una prova. A més, els més grans de 40 anys podran ingressar acreditant la seva experiència laboral.