Vuit de cada deu empresaris turístics balears aprecien caigudes de rendibilitat entre abril i juny, segons Exceltur


Actualizado 20/7/2010 16:27:30 CET

Preocupa l'augment de l'estacionalitat i la competitivitat dels destins de sol i platja

MADRID, 20 Jul. (EUROPA PRESS) -

El 80,6% dels empresaris turístics de les Balears manifesta haver experimentat caigudes de beneficis durant el segon trimestre de l'any, respecte del 12% que assegura haver mantingut els marges de beneficis sobre el mateix període 2009 i només un 7,5% de l'empresariat afirma haver augmentat la seva rendibilitat respecte a l'any passat.

Així ho exposa el balanç empresarial del segon trimestre del 2010 elaborat per l'Aliança per a l'Excel·lència Turística (Exceltur]) presentat aquest dimarts a Madrid pel vicepresident executiu de l'entitat, José Luis Zoreda, i el director de l'àrea d'Estudis i Investigació d'Exceltur, Óscar Perelli. Aquest estudi reflecteix que les illes són la tercera comunitat autònoma amb menor percentatge d'empresaris que afirma haver tingut un augment de beneficis en el seu compte de resultats durant el segon trimestre de l'any.

D'altra banda, el 20,4% dels empresaris consultats a Balears manifesta haver experimentat un creixement de vendes en el segon trimestre mentre que un 21,5% sosté que ha mantingut els mateixos nivells que en el mateix període del 2009. En contraposició, un 58,1% dels enquestats per Exceltur afirma haver tingut caiguda en el segon trimestre del 2010 respecte al mateix període de l'any passat.

Segons ha explicat Zoreda, els resultats del segon trimestre de l'activitat reflecteix que segueix augmentant l'estacionalitat turística i que els hotels de les zones costaneres presenten pitjors resultats que el sector d'allotjament de les zones d'interior. A més, ha indicat que alguns destins del litoral i Balears, "molt particularment", han patit "caigudes notables" en els seus marges de rendibilitat.

D'altra banda, el director d'Estudis i Investigació d'Exceltur ha explicat que, en el cas de les Balears, preocupa "l'augment de l'estacionalitat" i la consegüent concentració de la demanda en els mesos d'estiu, més fins i tot quan hi ha hagut 3.000 places hoteleres en el segon trimestre del 2010 que no s'han obert i així i tot hi ha hagut caigudes en pernoctacions en aquest període. També ha apuntat a la influència de condicions meteorològiques desfavorables en aquest període i a la repercussió del núvol volcànic.

Per mercats i a nivell general, el vicepresident executiu d'Exceltur ha subratllat que el mercat nacional presenta major repunt però associat a una contenció de la despesa mentre que el turisme estranger ha optat per les escapades curtes i s'ha notat certa caiguda de la demanda a les zones costaneres. De fet, segons Exceltur, la recuperació de la demanda del Regne Unit i Alemanya segueix pendent en termes de pernoctacions.

IMPACTE DELS PAÏSOS EMERGENTS EN SOL I PLATJA

A nivell general, Zoreda ha explicat que les perspectives per a la temporada alta fan pensar que aquesta serà "més curta" i amb uns nivells "més que tristos" en termes de preus, unit a la circumstància que la feble demanda obliga a les empreses turístiques a assumir el 61% de la pujada de l'IVA. A més, ha opinat que la possible rendibilitat que es produeixi en el període d'estiu pot ser que no permeti compensar les pèrdues dels dos primers trimestres del 2010.

En aquest sentit, Zoreda ha aclarit que l'escenari actual deu corregir-se tenint en compte que una situació de baixada de preus amb rendibilitats "minvants" no és sostenible, pel que ha apel·lat a analitzar la posició competitiva de l'oferta de 'sol i platja' deu replantejar-se a l'estar "cada vegada més al límit".

D'altra banda, ha explicat que aquest segment és "més vulnerable" a la pressió dels 'països emergents' especificant que Turquia i Egipte presenten taxes de creixement d'un 10,3% i un 22,3% respectivament en termes de turisme estranger. També ha aclarit que a Espanya "es dóna la paradoxa" s'estigui "afavorint" de l'overbooking' d'aquests destins perquè arribin turistes d'última hora sense que varien preus respecte a aquests països.

En aquest sentit, el vicepresident Executiu d'Exceltur ha instat al Govern espanyol, executius autonòmics i partits polítics a adoptar "un notable impuls" a l'execució d'una "inajornable reestructuració competitiva" de l'oferta de sol i platja en el litoral mediterrani, Balears i Canàries, tant en el concernent a la requalificació de destinacions madurs com en models de gestió urbanístic i del territori. "Està en joc tot un model econòmic", ha apuntat a continuació.

RESOLDRE EL CONFLICTE DELS CONTROLADORS

Respecte a la situació generada per les baixes dels controladors aeris, Zoreda va reprovar la "més que irresponsable conducta" d'aquest col·lectiu que provoca amb la seva actitud "més incertesa i volatilitat" a la temporada alta de turisme, i alhora afecta al dret dels ciutadans a anar-se'n de vacances, a l'activitat de les companyies aèries que són "pagadors" d'aquests serveis i, en extensió, al sector turístic.

Per donar una "pinzellada" de la "desestabilització" a la temporada d'estiu que suposa aquesta situació, el portaveu d'Exceltur ha apuntat que només en el turisme estranger acudeixen al voltant de 14 milions de visitants a Espanya en temporada alta amb una repercussió de 15.000 milions d'ingressos, pel que ha reclamat una ràpida solució al conflicte entre AENA i controladors "utilitzant tots els recursos legals i morals que les autoritats tinguin en la seva mà".