El Teatro Real i el Gran Teatre del Liceu celebren un patronat conjunt per avançar en la difusió de l'òpera

Patronat conjunt Teatre Real i Gran Teatre del
TEATRO REAL
Actualizado: viernes, 24 marzo 2017 18:58

MADRID, 24 març (EUROPA PRESS) -

Els patronats del Teatro Real i el Gran Teatre del Liceu s'han reunit aquest divendres, 24 de març, en el Teatro Real, amb la finalitat d'avançar en la difusió de l'òpera, entre altres objectius. La trobada ha precedit l'estrena a Espanya de 'Rodelinda', l'òpera de Händel, una nova coproducció de tots dos teatres.

Es tracta de la segona ocasió en la qual es reuneixen tots dos patronats, després de la primera trobada que va tenir lloc el gener del 2008 en el Gran Teatre del Liceu de Barcelona, segons recorda el Teatro Real.

En la seva intervenció el ministre d'Educació, Cultura i Esport, Íñigo Méndez de Vigo ha destacat el bon moment que travessa l'òpera a Espanya gràcies a l'activitat de les dues institucions, recordant que el Teatre Real i el Liceu són dues de les principals institucions culturals espanyoles, i que tots dos teatres es troben entre els més assenyalats del món.

Per la seva banda, el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, ha valorat positivament el treball conjunt entre el Gran Teatre del Liceu i el Teatro Real perquè "significa una oportunitat per ser més ambiciosos i augmentar la massa crítica dels equipaments culturals".

Al seu judici, "qualsevol iniciativa que serveixi per enfortir els llaços entre el Liceu i el Real és una bona notícia perquè representa aspirar a programacions d'encara més qualitat i, per tant, posar a l'abast dels ciutadans més i millor cultura".

Per altra banda, el president del Teatro Real, Gregorio Marañón, ha recordat que la primera trobada celebrada el 2008, així com el celebrat aquest 24 de març, "són un bon símbol de l'enteniment i la col·laboració que ha de presidir la relació entre les dues institucions", destacant que "l'activitat desenvolupada en l'àmbit artístic constitueix un excel·lent exemple de molt del que podem i hem de fer junts".

Marañón ha afegit que "ambdues institucions són les dues principals òperes a Espanya i tenen una història paral·lela", i ha destacat que "són teatres d'òpera al servei de la música, de la lírica i de la dramatúrgia, per tant, de la cultura, d'aquesta cultura que uneix... si és veritable cultura".

En aquest sentit, ha assenyalat que "l'òpera no ha de ser només entreteniment, sinó també un reflex de la realitat en la qual puguem reconèixer-nos i un espai per a la reflexió, per al pensament crític i el pensament utòpic".

Així mateix, s'ha referit al fet que, gràcies a l'esforç del Real i del Liceu, "avui l'òpera ha deixat de ser un fenomen cultural tancat i elitista i concita l'interès social de tots", com, ha dit, "també es posa de manifest cada vegada que s'omplen els espais públics de tota la geografia amb les nostres retransmissions".

En la mateixa línia, el president del Patronat del Gran Teatre del Liceu, Salvador Alemany, ha emfatitzat que "és de gran importància que els dos teatres avancin conjuntament en la difusió de l'òpera. És imprescindible que el Liceu i el Real es donin la mà en temes socials i d'accessibilitat per potenciar l'expansió de les seves activitats i posar-les a l'abast de tots, responent així la seva condició de teatres públics".

En referència al treball artístic, ha indicat que "no només les coproduccions entre tots dos teatres són bàsiques per a la qualitat de la seva oferta i el bon funcionament d'ambdues institucions, sinó que també han de mantenir una estreta col·laboració, entre si i amb els altres teatres d'òpera espanyols, en l'àmbit dels lloguers i intercanvis de produccions preexistents, per optimitzar les seves inversions".

El president del Liceu també ha volgut destacar que "l'esplèndida relació que mantenen el Real i el Liceu ha de facilitar l'intercanvi de les millors pràctiques per potenciar la gestió del mecenatge, en favor de les institucions culturals i del millor retorn als seus benefactors. L'atorgament dels beneficis fiscals obtinguts per a les donacions vinculades a la celebració dels seus respectius aniversaris, constitueixen un exemple i una gran oportunitat en aquest camp".

En el patronat han intervingut també l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena; el conseller de Presidència i Justícia del Govern de la Comunitat de Madrid, Ángel Garrido, i el director d'Assumptes Públics de Telefònica, Carlos López Blanco, patró d'ambdues institucions en representació del mecenatge. Els tres han expressat la seva satisfacció i valorat positivament el treball realitzat per les dues institucions. Aquest patronat conjunt ha comptat amb la participació de 50 membres dels dos teatres.

Leer más acerca de: