Agro.- Agricultura se salva de les retallades amb una pujada del pressupost del 16,7%

El Conseller Josep Maria Pelegrí, En El Parlament
EUROPA PRESS
Actualizado 25/01/2012 12:50:14 CET

BARCELONA, 25 Ene. (EUROPA PRESS) -

El pressupost de la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat per a aquest any és de 501,7 milions d'euros, fet que suposa un increment del 16,7% en comparació dels comptes del departament per al 2011, que ascendien a 430 milions i que suposaven una retallada del 23,4% respecte a l'any anterior.

Així ho ha explicat al Parlament el conseller del ram, Josep Maria Pelegrí, que ha avalat l'"esforç d'austeritat i credibilitat del Govern" per mantenir l'objectiu de dèficit i que Catalunya torni al creixement econòmic, pel que ha sostingut que la Conselleria ha reduït un 22% la despesa corrent.

El 70,2% del pressupost es destina directament al sector a través d'ajudes, aportacions a empreses, préstecs i inversions directes en infraestructures, un 7% més respecte a la suma dirigida l'any anterior.

Els comptes mantenen totes les ajudes cofinançades i les incrementa en alguns casos, fet que permet tenir 500 milions de finançament addicionals d'altres administracions, de manera que el departament té més de 1.000 milions per al 2012, dels quals 852 es dirigeixen directament al sector.

Alhora, augmenta un 27,5%, fins a 46,4 milions, els recursos dirigits a donar suport al sector empresarial a través d'unes línies de préstecs a interès zero amb les quals Pelegrí vol reactivar l'activitat econòmica, la feina i la internacionalització de les empreses.

El departament canalitza el seu suport a la internacionalització a través de Promotora d'Exportacions Catalanes (Prodeca) i l'Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi), que aquest any comptaran amb 8,3 milions, dels quals 6,5 els aportarà la Conselleria.

Alhora, l'Institut d'Investigació i Tecnologia Agroalimentària (Irta) tindrà 40,3 milions d'euros, dels quals el departament dirigit per Pelegrí aporta uns 15.

Pelegrí ha destacat que els comptes prioritzen els recursos per al sector productiu, i ha defensat que el sector agrari té capacitat de crear ocupació, i alhora ha ressaltat l'increment experimentat per les exportacions.

SEGARRA-GARRIGUES

Per a infraestructures estratègiques, com camins i els canals Segarra-Garrigues i Xerta-Sénia, el pressupost destina 146,2 milions a les empreses Regsa i Regsega, i en concret, 40 milions es destinaran al Segarra-Garrigues per portar a terme un "impuls important" d'aquesta infraestructura.

El Govern ha aprovat fixar el preu del metre cúbic d'aigua procedent del canal Segarra-Garrigues destinada al regadiu en 0,088 euros per metre cúbic, amb unes bonificacions d'entre el 25% i el 75% en els pròxims tres anys per als regants que s'incorporin al reg el 2012, subvencions de fins al 40% del total d'inversions i, a partir del quart any, es pagarà el 100% de la tarifa.

Els canals contribuiran, segons el conseller, a dinamitzar les zones afectades, impulsar la competitivitat, reactivar l'activitat i a arrelar a la població en el territori.

Europa Press Comunicados Empresas