El Govern es presenta com a acusació particular en la causa del cargol poma

El Caracol Manzana
GENCAT
Actualizado 05/04/2012 14:16:21 CET

TARRAGONA, 5 Abr. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat ha presentat davant del Jutjat de primera instància i instrucció número 5 de Tortosa (Tarragona) les providències corresponents per presentar-se com a acusació particular, en la causa contra l'empresa d'importació d'animals exòtics presumptament responsable de la introducció del cargol poma al Delta de l'Ebre.

Segons ha informat en un comunicat aquest dijous, la Generalitat ha obert el 2010 un procediment administratiu per determinar el possible focus d'origen de la plaga i emprendre les accions necessàries per demanar responsabilitats.

El Govern ha lamentat els danys que està causant la plaga en els arrossars del Delta, ja que de moment ha suposat una despesa de tres milions d'euros per combatre-la i impedir que segueixi devorant els camps d'arròs.

L'estratègia portada a terme per la Generalitat per eradicar aquesta plaga consisteix a assecar els camps d'arròs a l'hivern, ja que es tracta d'un cargol aquàtic --aquesta mesura ja es va adoptar el 2010 i va aconseguir una taxa de mortalitat del 80%--.

Alhora, també inclou la instal·lació de barreres físiques, com comportes als desaigües i tubs que trenquen la continuïtat de l'aigua en les sortides i, en algun cas, a l'entrada de l'aigua a les parcel·les, entre d'altres.

El pla d'acció preveu la neteja dels marges del riu Ebre, així com l'eliminació de la vegetació i la retirada manual dels cargols i les seves cries al mateix riu, desaigües, canals i camps d'arròs.

També proposa l'aplicació de productes fitosanitaris als camps que estiguin molt o mitjanament envaïts per la plaga, així com la col·locació de trampes on hi hagi menys presència del cargol poma, a més de tractaments amb calç viva als desaigües.

El cargol poma és un animal aquàtic d'aigua dolça molt perillós per la seva extrema proliferació, voracitat i resistència a condicions adverses, i va començar a envair els camps d'arròs catalans el 2010 prop de l'ermita del municipi de l'Aldea.

Europa Press Comunicados Empresas